Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • CINE I DEBAT SOBRE LA TRANSICIÓ AL PAÍS VALENCIÀ A LA SEU UNIVERSITÀRIA D'ALACANT

CINE I DEBAT SOBRE LA TRANSICIÓ AL PAÍS VALENCIÀ A LA SEU UNIVERSITÀRIA D'ALACANT


El pròxim dimecres, 22 de febrer, a les 18.30 h, s'hi projectarà el documental Del roig al blau, que donarà pas a una taula redona amb quatre dels entrevistats en la pel·lícula.

La transició valenciana, tan intensa i tan frustrant alhora, tan peculiar com escassament estudiada, ja té el seu primer documental: Del roig al blau, un documental dirigit per Llorenç Soler i produït pel Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València. Per primera vegada, molts dels protagonistes polítics de la transició valenciana parlen davant d'una càmera i ofereixen la seua versió sobre els temps de la transició i el conflicte social, polític i cultural que va condicionar i enrarir els primers anys de la recuperació de la democràcia a terres valencianes. Una guerra de símbols -els colors de la bandera, la denominació de la llengua i del territori, etc.- que amagava dues concepcions ben diferents d'entendre l'autogovern i, fins i tot, la mateixa democràcia. L'anomenada Batalla de València, que molts dels entrevistats en el documental consideren senzillament un passeig triomfal d'un dels dos bàndols, va adquirir una gran violència, amb bombes contra llibreries i contra intel·lectuals, amb agressions als carrers i amb crema de banderes. Fins i tot un jove nacionalista d'Alacant, Miquel Grau, va morir per l'agressió d'un militant de l'extrema dreta.

Pel documental desfilen molts dels consellers dels primers governs valencians, líders de tots els partits, representants del món cívic i cultural, periodistes i personatges anònims del carrer. S'han recuperat imatges de manifestacions històriques, de reunions del Plenari de Parlamentaris, portades dels diaris de l'època, fotografies, enganxines... I amb tot el material i un guió consistent s'ha bastit un documental d'una excel·lent qualitat tècnica i un acurat equilibri entre les diferents visions ideològiques.

La projecció tindrà lloc el pròxim dimecres 22 de febrer, a les 18.30 h, a la sala Altamira de la Seu Universitària d'Alacant (C/ Ramón y Cajal, 4). Seguidament, tindrà lloc una taula redona amb Artur Ahuir, acadèmic de l'AVL i expresident de les Joventuts de Lo Rat Penat; Francesc de Paula Burguera, president de Valencians pel Canvi, exdiputat a Corts espanyoles i fundador del Partit Nacionalista del País Valencià; Vicent Soler, catedràtic d'Economia la Universitat de València, membre de la Fundació Ernest Lluch i exviceperesident de les Corts Valencianes; i Hèctor Villalba, expresident de les Corts Valencianes i d'Unió Valenciana.

Aquesta activitat està organitzada per l'Associació Universitària Joan Fuster i l'Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc i compta amb el patrocini del Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cooperació Internacional i Bancaixa. Segons Jordi Davó, coordinador de l'Associació Joan Fuster, "Recentment, amb la reforma de l'estatut d'autonomia valencià, hem pogut comprovar que hi ha qüestions bàsiques encara irresoltes en la política valenciana. Estes qüestions tenen el seu origen en el període que tracta el documental Del roig al blau". La intenció dels organitzadors de l'acte és "apropar a Alacant el debat i la reflexió sobre este període recent i convuls de la nostra història col·lectiva i fer-ho amb veus tan diverses com les que apareixen al film i les que estaran a la taula és tot un luxe."

L'entrada és lliure, limitada únicament a la capacitat de la sala.

Més informació:
http://www.ua.es/va/alumnado/asociaciones/asoc6_delroigalblau.htm
Jordi Davó: jordi.davo@ua.es / 647 36 63 89


VEU Revista cultural de la Universidad de Alicante


Revista Cultural VEU
Secretariado de Promoción Cultural y Lingüística
Universidad de Alicante
Carretera San Vicente s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464