Saltar apartados

NAJAT EL HACHMI, AL SEMINARI VISIONS DE L'EXILI

El 8 i 9 de juny, a partir de les 9.30 hores, se celebrarà a la Seu Ciutat d'Alacant el III Seminari Internacional d’Estudis Transversals Visions de l’exili: literatura, pintura i gènere, que contarà amb la presència de professors de les universitats d'Alacant, València i Paris VIII-Saint Denis i especialistes en les diferents matèries. El segon dia, a les 13.00 hores, intervindrà l'escriptora marroquina catalana Najat el Hachmi (Nador, El Marroc, 1979), guanyadora del Premi dels Lletres Catalans Ramon Llull 2008 per la novel•la L’últim patriarca, que impartirà la ponència Escribir desde la frontera: ventaja o condicionante.

Aquest seminari pretén abordar les diferents visions de l’exili —com a concreció personal d’una fugida per motius polítics o socials— a través de la literatura i de la pintura. Al mateix temps, vol observar com afecten els condicionants de gènere a la concreció de les visions de l’exili. A través de la literatura comparada es pot abordar transversalment el tema plantejat, de manera que es puga aprofundir en el coneixement de les obres literàries i artístiques marcades per l’exili del seu creador.

Najat El Hachmi va néixer a la ciutat amaziga de Nador quan el seu pare ja havia emigrat a Catalunya, i als vuit anys va anar a viure a Vic gràcies al reagrupament familiar. En aquesta ciutat va estudiar fins que va es matricular de filologia àrab a la Universitat de Barcelona. A Vic va fer de tot: empleada de la neteja, cuinera, monitora d'esports... fins a ser mediadora a la Delegació d'Ensenyament de Vic.

Va començar a escriure quan tenia dotze anys i, des d'aleshores, no ha deixat de fer-ho, al principi com un entreteniment, i més endavant com a mitjà per expressar inquietuds o per reflexionar i recrear la pròpia realitat, acostant aquests dos mons als quals pertany. La seua darrera novel•la, L'últim patriarca, ha estat la guanyadora del Premi Ramon Llull. L'obra exposa la història d'un immigrant marroquí que s'instal•la a la Catalunya central, un patriarca omnipotent, a vegades dèspota, que es troba confrontat amb els canvis culturals que assumeix la seua filla, que trenca amb la tradició d'origen i s'adapta als valors de la nova societat en què viu.

Programa complet al document adjunt

Fichero adjunto: Programa


VEU Revista cultural de la Universidad de Alicante


Revista Cultural VEU
Secretariado de Promoción Cultural y Lingüística
Universidad de Alicante
Carretera San Vicente s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464