Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La Cervantes dedica un portal a Al Tall y la música tradicional valenciana

La Cervantes dedica un portal a Al Tall y la música tradicional valenciana

14 de juliol de 2011. La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (www.cervantesvirtual.com) ha inaugurat avui un portal dedicat a Al Tall, conjunt valencià constituït l’any 1975 per a recuperar músiques tradicionals i crear-ne d’altres de noves basades en les formes ancestrals de cantar i en la fusió amb altres músiques mediterrànies. Aquest nou espai forma part de la Biblioteca Joan Lluís Vives (www.lluisvives.com), secció de la Cervantes dedicada a difondre, amb la col•laboració de la Xarxa Vives d'Universitats (www.vives.org), les obres més representatives de la cultura valenciana, catalana i balear.

Durant els seus 36 anys de trajectòria Al Tall ha actuat en més d'un miler de concerts, ha publicat una vintena de treballs discogràfics i ha marcat una fita en la música de base tradicional valenciana amb temes com “Tio Canya” i “Quan el mal ve d’Almansa” i discos com Tocs i vares. El seu treball va obrir nous camins a la música i ha consolidat una opció cultural avui arrelada en la societat, amb nombrosos grups i cantants, que assumeix com a natural la creació de nova música tradicional, la fusió dins de l'àmbit sonor de la Mediterrània, la desfolklorització i el reciclatge del llenguatge sonor tradicional per al consum actual.

El nou espai de la Cervantes, dirigit per Joan Borja i coordinat per Josep Forcadell (tots dos de la Universitat d'Alacant), ofereix una extensa bibliografia sobre un grup que s'ha convertit en referència fonamental en la reivindicació del llenguatge sonor tradicional i dels valors, la llengua i la identitat dels valencians. Permet també l'accés a una àmplia col•lecció d'imatges amb els membres del conjunt, les portades dels discos i diverses fotografies dels concerts. La secció es completa amb abundant documentació sobre la seua trajectòria i materials procedents de l'exposició Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià, organitzada per la Universitat d'Alacant a l'octubre de 2010 i que està circulant per diverses institucions i seus universitàries.

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (www.cervantesvirtual.com) va ser creada l’any 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, el Banc Santander i la Fundació Marcelino Botín, i es desenvolupa en l'actualitat sota la tutela de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que presideix l'escriptor Mario Vargas Llosa, Premi Nobel de Literatura 2010. El seu objectiu és la difusió de la literatura i les lletres iberoamericanes en el món; ofereix, a través de la Xarxa, lliure accés a més de 130.000 registres bibliogràfics.

VEU Revista Cultural de la Universidad de Alicante


VEU Revista Cultural de la Universidad de Alicante
Secretariado de Promoción Cultural y Lingüística
Edif. Germán Bernácer
Universidad de Alicante
Carretera San Vicente s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464