Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Canigó, un llegat de llibertat i d'independència

Canigó, un llegat de llibertat i d'independència

El pròxim 9 de novembre s’inaugura a la sala Aifos de la UA la mostra Canigó, un llegat de llibertat i d’independència. L’acte se celebrarà a les 11.00 hores, amb una taula rodona en la qual participaran el fundador de la revista Xavier Dalfó, la directora de la revista a partir de 1972 i escriptora Isabel-Clara Simó, Josep Massot i Muntaner i Francesc Pérez Moragón. L’exposició ha sigut organitzada pel Vicerectorat d’Extensió Universitària i el Servei de Promoció del Valencià.

La revista Canigó va nàixer l’any 1954 a la població catalana de Figueres impulsada per un grup de joves amics amb inquietuds culturals i polítiques. La revista, independent del Movimiento i de l’Església, va representar en aquell moment un alè d’aire fresc i de llibertat enmig de l’opressió del règim franquista. Els pensadors, estudiosos i artistes de Figueres que hi començaren a escriure feien crítica de teatre, de cinema, de llibres; publicaven entrevistes a personalitats de l’àmbit de la cultura i dedicaven una atenció especial a les arts plàstiques.

De la mà del seu fundador, Xavier Dalfó, i de la directora de la revista a partir de 1972, Isabel-Clara Simó, Canigó va passar en els seus quasi trenta anys de vida de ser una revista mensual que portava el subtítol Literària- Cultural- Esportiva, a convertir-se en un Setmanari Independent dels Països Catalans. Durant aquest trànsit, i a pesar de les multes, de la pressió de la censura i dels segrests d’alguns números, Canigó va anar incorporant la llengua catalana en les seues pàgines i va anar consolidant-se com una plataforma d’opinió i de debat intel•lectual oberta, i molt atenta, al que s’esdevenia tant als nostres països com al món, com podem comprovar en aquesta mostra de portades de la revista.

Canigó va representar una opció informativa progressista i radical en termes polítics i culturals, i va ser la publicació catalana més receptiva dels corrents independentistes. En les seues planes, a més, podem trobar les firmes de gran part de la intel•lectualitat catalana. La mostra s’exhibirà fins el 28 de novembre.

Fichero adjunto: Folleto de la muestra-2015

Fichero adjunto: El setmanari independent Canigó

Fichero adjunto: Reivindicació per a la igualtat


VEU Revista Cultural de la Universidad de Alicante


VEU Revista Cultural de la Universidad de Alicante
Secretariado de Promoción Cultural y Lingüística
Edif. Germán Bernácer
Universidad de Alicante
Carretera San Vicente s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464