Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • COL·LOQUI INTERNACIONAL 'TROBADES AMB LA LITERATURA PARAGUAIANA'

COL·LOQUI INTERNACIONAL 'TROBADES AMB LA LITERATURA PARAGUAIANA'

El Vicerectorat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant (UA), en col·laboració amb la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, el Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura i la Unitat d'Investigació de la UA "Recuperacions del Món precolombino i colonial en el segle XX llatinoamericà", ha organitzat del 1 al 3 de desembre de 2003 el Col·loqui Internacional Trobades amb la Literatura Paraguaiana, en el qual intervindran destacats escriptors, poetes, assagistes i docents paraguaians amb la finalitat d'efectuar una revisió de la narrativa i poètica contemporània i la societat paraguaiana. El Col·loqui Internacional se celebrarà en el Saló de Graus de l'Edifici C de Filosofia i Lletres.


El dilluns 1 de desembre, a les 10.30 hores, s'efectuarà la sessió inaugural amb la presència del Rector de la UA, Salvador Ordóñez; el Vicerector d'Extensió Universitària, José Carlos Rovira; l'Ambaixador de Paraguai, Julio César Frutos, i la Directora del Col·loqui Internacional i professora de Llengua i Literatura de la UA, Mar Langa Pizarro. A les 12 començarà el primer torn de ponències, sota la presidència de la professora de Llengua i Literatura de la Universitat de la Tuscia de Viterbo, Itàlia, Gabriella Dionisi, amb la intervenció de José Carlos Rovira, que impartirà la ponència De encuentros y desencuentros paraguayos. A continuació, Mar Langa Pizarro desenvoluparà el tema de La novela paraguaya del nuevo milenio, i la catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Sevilla, Trinitat Barrera López, realitzarà la comunicació Otra vuela de tuerca a Roa. A les 16 hores es reprendran les ponències en un segon torn presidit per la professora honoraria de la Universitat limenya Ricardo Palma, Sonja Steckbauer. El primer ponent de la tarda serà el professor i investigador en temes indigenistes Francisco López Alfonso, de la Universitat de València, que portarà a terme la conferència Lectura de los cuentos de El Pozo. Seguidament, el Doctor en Filologia Espanyola per la UNED i especialista en literatura paraguaiana, José Vicente Peiró, efectuarà la intervenció Elvio Romero, Rubén Barreiro Saguier, Jacobo Rauskin, Renée Ferrer. Calas de la poesía paraguaya. En últim lloc, el sotsdirector de l'Àrea d'Amèrica Llatina de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, Pedro Mendiola, impartirà la ponència El Portal Paraguay en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. A les 18 hores, es realitzarà la xerrada-col·loqui amb el destacat poeta paraguaià i Premi Nacional de Literatura Elvio Romero (Yegros, 1926), integrant de la "Generació del 40" i autor de més de vint poemarios, entre els quals destaquen Los innombrables (1970) i Flechas de un arco tendido (1994), proposat per al Príncep d'Astúries. A les 19 hores, serà el moment de la trobada amb el crític, assagista i escriptor Rubén Barreiro Saguier, guardonat en 1971 amb el premi Casa de las Américas per la seua col·lecció de contes Ojo por diente. A les 20 hores conclouran les activitats de la primera jornada amb la representació del conte Historias ladradas, a càrrec del grup Binocefalia.


Dimarts, 2 de desembre


La segona jornada, presidida per José Vicente Peiró, s'iniciarà a les 10 hores amb la ponència Iconografías del Paraguay: un recorrido histórico literario, a càrrec de Gabriella Dionisi; el següent ponent serà el professor d'Història Moderna de la UA, Mario Martínez Gomis, que exposarà la comunicació La historia de Paraguay en los escritores de la compañía de Jesús. A continuació, Claudia Carmona Tripiana presentarà la ponència Luis Hernáez: reviviendo la historia. A les 12 hores, es realitzarà la xerrada-col·loqui amb l'arquitecte, professor universitari i escriptor Luis Hernáez, que va ocupar el càrrec d'expresident de la Societat d'Escriptors de Paraguai. A les 13 hores, serà el torn de la intervenció del traductor, docent i periodista Guido Rodríguez Alcalá (Asunción, 1946), autor de diversos poemaris, llibres de contes i de les novel·les Caballero, caballero rey i Velasco, les quals temàtiques es centren en moments històrics decisius per a Paraguai. A la tarda, al voltant de les 19 hores, es realitzarà en la FNAC el recital poètic de la premiada escriptora i poeta Renée Ferrer, actualment Membre Corresponent de la Real Acadèmia Espanyola i Secretària General de l'Acadèmia Paraguaiana de la Llengua Espanyola. La segona sessió de la trobada conclourà amb la projecció del llargmetratge Miramenometokei (2003), dirigit per Enrique Collar, al centre comercial.


Dimecres, 3 de desembre


L'última sessió del Col·loqui Internacional, presidida per Trinitat Barrera López, començarà a les 10 hores, amb la intervenció del catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat Autònoma de Madrid, Teodosio Fernández, que presentarà la ponència Las escritoras y la literatura paraguaya. Primeras aportaciones a la narrativa. Sonja Steckbauer serà la següent ponent, amb el tema La paraguayidad en la cuentística de Josefina Pla. Antonio Lorente conclourà el torn de ponències amb Narrativa femenina paraguaya actual. A partir de les 12 hores s'efectuarà la xerrada-col·loqui amb Renée Ferrer, i a les 13 hores tindrà lloc la intervenció de l'escriptora Raquel Saguier, autora, entre unes altres, de les novel·les La niña que perdí en el circo (1987) i Esta zanja está ocupada (1994), amb la qual va obtenir el Premi Mercosur de Literatura, el Premi a la Millor Obra del Lector i Esment d'Honor en el Premi Nacional de Literatura 1995. A les 20 hores, en la FNAC, Guido Rodríguez Alcalá impartirà la ponència Temas del autoritarismo, i a les 22.30 hores, en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, es clausurarà el Col·loqui Internacional amb l'actuació del grup de música tradicional paraguaiana Añoranzas.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464