Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • LITERATURA I SOCIETAT ACTUAL A CUBA. PER LA LLIBERTAT DE RAÚL RIVERO

LITERATURA I SOCIETAT ACTUAL A CUBA. PER LA LLIBERTAT DE RAÚL RIVERO

El pròxim 18 de novembre se celebra en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant la jornada Literatura i societat actual a Cuba. Per la llibertat de Raúl Rivero, amb l'objectiu d'efectuar una anàlisi polític-social i literari de la societat cubana a càrrec de poetes i narradors procedents de la illa caribeña, incidint especialment en la situació actual del poeta i periodista Raúl Rivero (Morón, Cuba, 1945), condemnat a vint anys de presó en la presó de màxima seguretat de Canaleta, en la província cubana de Ciego de Ávila, per enfrontar-se al règim de Fidel Castro i lluitar en favor de la llibertat d'expressió.
Rivero, els llibres del qual Papel de hombre (1968), Poesía sobre la tierra (1970) i Poesía Pública (1981) van obtenir guardons en concursos nacionals literaris, va ser un dels intel·lectuals que van subscriure en 1991 la carta al Govern cubà en la qual es demandava una sèrie de mesures d'obertura democràtica, fet que va determinar la seua persecució política. En 1995, Rivero va fundar, al costat d'altres periodistes, l'Agència Cuba Press, amb la finalitat d'exercir una labor independent. A partir d'aquest compromís, Rivero és sotmès a nombrosos registres domiciliaris i el seu treball és censurat. Pel seu empeny en la defensa de la llibertat d'expressió i el respecte a la dignitat humana, Raúl Rivero ha rebut nombrosos reconeixements internacionals com el premi Llibertat de Premsa de Reporters Sense Fronteres (París, 1997), i en el 2000 va ser seleccionat com un dels 50 Herois de la Llibertat d'Informació en la segona meitat del segle XX per l'Institut Internacional de la Premsa.

Desenvolupament de la jornada
El començament de la jornada s'efectuarà a les 10 hores, amb l'Obertura a càrrec del Vicerector d'Extensió Universitària de la UA, José Carlos Rovira, i l'organitzador de l'esdeveniment, el professor del Departament d'Expressió Gràfica i Cartografia de la UA José Luis Oliver. La primera sessió, presidida per la professora de Literatura Hispanoamericana de la UA, Carmen Alemany, contarà amb la presència del poeta Ramón Fernández-Larrea, que impartirà a les 10.30 hores la ponència Raúl Rivero: la poesía cívica, i amb l'escriptor Frank Abel Dopico, que efectuarà a les 11 hores la conferència Hasta que pase la cólera.
La segona sessió, presidida per la professora de Literatura Hispanoamericana de la UA, Remedios Mataix, inclourà a les 12 hores la comunicació Raúl Rivero: en el centro de la debacle de su época, per la poetisa i narradora Odette Alonso Llodú, que va obtenir en 1999 el Premi Internacional de Poesia Nicolás Guillén.
La tercera sessió, presidida com l'anterior per Remedios Mataix, englobarà la ponència Raúl Rivero, entre la rabia y la pared, pel narrador i cineasta Eliseo Alberto, guionista de la pel·lícula Guantanamera i Premi Nacional de la Crítica 1991 per la novel·la La fogata roja, i una taula rodona amb els ponents del dia, moderada per Carmen Alemany. A partir de les 20 hores, es portarà a terme un recital de música i poesia amb poemes de Raúl Rivero, Frank Abel Dopico, Odette Alonso Llodú i Ramón Fernández-Larrea. La música estarà a càrrec de les intèrprets cubanes Doan Masfugás (clarinetista) i Dagmar Muñiz (compositora i pianista).


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464