Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • LA UNIVERSITAT D'ALACANT ORGANITZA LA 'PRIM..LTURALS ENTORN DE LA FIGURA DEL PREMI NOBEL

LA UNIVERSITAT D'ALACANT ORGANITZA LA 'PRIMAVERA NERUDIANA' AMB DISTINTS ESDEVENIMENTS CULTURALS ENTORN DE LA FIGURA DEL PREMI NOBEL


El Vicerectorat d'Extensió Universitària ha organitzat, a partir del 26 abril de 2004, la Primavera Nerudiana, que inclourà diversos esdeveniments culturals entorn de la figura de l'insigne poeta xilè: l'Homenatge Neruda y Hernández se encuentran en Tabarca, que s'efectuarà el 30 d'abril, en el qual se celebraran diversos actes amb la participació d'onze instituts d'Alacant i la comarca de L'Alacantí, i el Seminari Internacional Pablo Neruda y la tradición literaria, que es desenvoluparà del 26 al 28 d'abril amb la presència de destacats experts xilens, italians, francesos i espanyols, entre els quals destaquen el catedràtic emèrit de la Universitat de Milà, Giuseppe Bellini; el biògraf de Neruda, Volodia Teitelboim, de la Universitat de Santiago de Xile; Alain Sicard, de la Universitat de Poitiers (França); Hernán Loyola, de la Universitat de Sássari (Itàlia), que ha publicat nombrosos llibres, articles, edicions crítiques i antologies sobre Neruda, i Federico Schopt, de la Universitat de Santiago de Xile. Així mateix, el 29 d'abril, es realitzarà una trobada dels ponents del Seminari a Tabarca, en el qual participarà l'Ambaixador de la República de Xile a Espanya, Enrique Krauss Rusque.

'Neruda y Hernández se encuentran en Tabarca'

La idea de l'homenatge en la illa de Tabarca parteix d'una carta que Miguel Hernández va enviar A Juan Guerrero Ruiz des de Madrid al juny de 1935. En ella, Miguel Hernández escriu: "Yo quisiera llevar para agosto a Pablo Neruda a ver lo mejor de estas tierras (...) Quiero saber si podría residir en la Isla de Tabarca (...) A él le agradaría un lugar donde el mar no se encontrara con arenas al ir a la tierra, donde el agua tuviera más grandeza". D'aquesta manera, el 30 d'abril, a partir de les 11.30 hores, començaran les activitats de la jornada amb la conferència inaugural a càrrec de la directora del Centro de Estudios Iberoamericanos Mario Benedetti de la UA, Carmen Alemany, sobre la rellevància d'aquests poetes en les lletres hispanes. La ponència se celebrarà en la Plaça Gran, amb la presència de quatre-cents alumnes de Batxillerat. A continuació, donarà començament una Lectura Pública de textos de Pablo Neruda i Miguel Hernández, que es desenvoluparà ininterrompudament fins l'hora del menjar. El Teatre Universitari de la UA amenitzarà els actes amb representacions en diversos punts de la illa, i es realitzarà una visita turística per als participants pels voltants. Després del menjar, se celebrarà una ofrena floral, que es clausurarà amb un concert-recital poètic a càrrec de la Banda Filharmònica Universitària i la Coral Universitària, dirigides respectivament per Joan Iborra i Juan Luís Vázquez. Óscar Mora serà l'encarregat de donar la seua veu als versos dels poetes. Finalitzat el recital, es regressarà a Alacant.

Seminari Internacional 'Pablo Neruda y la tradición literaria'

El Seminari Internacional Pablo Neruda y la tradición literaria reunirà a vint especialistes en l'obra de Neruda, que ahondarán en la vida i obra del Premi Nobel. Les conferències es portaran a terme en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres. En el marc de celebració del Seminari es realitzaran distintes activitats paral·leles. Es projectarà el documental sobre Neruda, realitzat per María Martín i Enrique Tortosa, de la Unitat Audiovisual de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que recull entrevistes amb distints especialistes i recorre els llocs significatius en la vida del poeta com Temuco, lloc en el qual Neruda va passar la seua infància, o la regió dels grans llacs, en la província de Osorno, vinculada a la seua obra literària. Així mateix, s'exhibirà un cicle cinematogràfic del director xilè Miguel Litin en els Cinemes Anna d'Alacant, la FNAC i en la UA. Litin visitarà Alacant durant la celebració del Seminari i l'Homenatge a Tabarca. L'últim dia del Seminari s'inaugurarà l'exposició fotogràfica en la Sala Aifos (Edifici C de Filosofia i Lletres) Álbum de Temuco, amb imatges inèdites de Pablo Neruda, propietat dels familiars del poeta, que han estat reunides pel seu nebot Bernardo Reyes. A més, Reyes impartirà la ponència La soledad sin márgenes durant el Seminari, en la qual relatarà el procés personal de creació i recopilació del material exposat en la mostra.

Concert de Quilapayún

La Primavera Nerudiana conclourà el 8 de maig amb l'actuació del mític grup xilè Quilapayún, que ha recorregut el món mostrant la música xilena i llatinoamericana. Quilapayún ha contribuït a la denúncia social mitjançant les seues reivindicatives lletres, i ha posat música a poemes de Neruda com Pido castigo. Quilapayún actuarà en el Paranimf de la UA, a les 20.00 hores.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464