Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • MÚSICA PER A LA SETMANA SANTA. MÚSICA PER A LA PAU

MÚSICA PER A LA SETMANA SANTA. MÚSICA PER A LA PAU


El dimarts 30 de març donarà començament en la Seu Ciutat d'Alacant el cicle Música per a la Setmana Santa. Música per a la Pau, que inclourà concerts i recitals en els dies previs a la Setmana Santa. El cicle cultural, englobat en les activitats commemoratives del 25 Aniversari de la Universitat d'Alacant, també ha estat concebut com reflex dels desitjos majoritaris de pau i democràcia de la societat, i pretén, segons el director acadèmic de la Seu, Manuel Alcaraz, "ser una mostra plural i significativa de l'univers musical associat a les festes pasionales, que tanca un gran riquesa cultural que moltes vegades és desconeguda o menyspreada". El cicle ha estat organitzat amb la col·laboració de la Junta Mayor de Hermandades y Cofradías de la Setmana Santa d'Alacant, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament, la Santa Església Concatedral de San Nicolás de Bari i el Club Diario Información.

'Concert Sacro'. Quartet Almus

El 30 de març, a les 20.15 hores, se celebrarà en la Seu Ciutat d'Alacant el Concert Sacro, a càrrec del Quartet de Corda resident de la UA 'Almus', que interpretarà un programa integrat per Lento (del cuarteto de cuerda nº 3 op. 73 en Fa Mayor), de Shotakovistch; Adagio (del Cuarteto de cuerda op. 11 en Si Menor), de S. Barber; Lento (del Cuarteto de cuerda op. 74 en Fa Mayor "Americano"), de A. Dvorak; Crisantemi, de G. Puccini; Adagio ma non troppo (del Cuarteto de cuerda op. 74 en Mi Bemol Mayor), de Beethoven, i de Siete palabras de Cristo en la Cruz, op. 51: Sonata V "Tengo sed" y Sonata VII "Padre, en tus manos encomiendo mi espíritu", de Haydn.

'Galeria de saetas'. Curro Piñana

El 31 de març, a les 20 hores, es realitzarà en el Club Diario Información el concert Galeries de saetas, interpretat pel cantaor Curro Piñana (Cartagena, 1974), acompanyat a la guitarra per Carlos Piñana i al calaix per Quillo. Nét d'Antonio Piñana, conservador dels cants de Llevant i miners, Curro Piñana va rebre en 1998 el premi "La lámpara minera", màxim guardó del reconegut Festival de Cant de les Mines de La Unión. El recital serà introduït pel professor de la UE, José Antonio Martínez Bernicola.

'Réquiem de Mozart'. Orquestra Sinfònica d'Alacant

El 1 d'abril, a les 20.30 hores, l'Orquestra Sinfònica d'Alacant, dirigida per Joan Iborra, i l'Orfeó Cantábile, dirigit per Carlos Catalá, interpretaran el Réquiem de Mozart en la Concatedral San Nicolás de Bari. El Réquiem en Re Menor, missa de difunts, va ser composta pel músic austríac Wolfgang Amadeus Mozart en 1791, any de la seua mort. L'obra està escrita per a orquestra, cantants solistes i cor. El Réquiem va ser l'última obra en la qual va treballar abans de morir, i la seua composició està envoltada d'un halo de misteri.

'Músiques i cants tradicionals de la Setmana Santa'

El 2 d'abril, a les 20.30 hores, en la Concatedral San Nicolás de Bari, tindrà lloc el concert Músiques i cants tradicionals de la Setmana Santa. El recital inclou en la primera parteix l'actuació dels Cantores de la Primitiva Passió "Federico Rogel", que interpretaran El cant de la Passió d'Oriola. Aquest cant, el naixement del qual se situa en el convent oriolà de la Trinitat en el s. XVIII, s'interpreta des de la mitjanit durant la Setmana de Passió, i està compostós per tres motius: quintilla inicial (Dijous Sant), colativas (quintillas en nombre de sis) i musicalització de l'Ave Maria. La segona part del concert serà interpretada per la Colla de Dolçaina i Tabalet de Sant Antoni, el repertori del qual està compost per música tradicional valenciana i catalana, nous autors, música de cinema, sacra i barroca i composicions pròpies. En aquesta ocasió, tocaran les marxes procesionales Mare de Dolors, Dimecres a Santa Creu i L'Alegria. La tercera part del concert estarà a càrrec de la Cofradia del Sant Soterrar, que interpretarà Cants de la Setmana Santa del Verdegàs: Els Passos i les marxes procesionals del Sant Soterrament i Mare Dolorosa. La partida rural del Verdegàs ofereix un notable exemple de la pràctica i manteniment de diversos cants populars que, en altra època, van ser característics del camp d'Alacant.

'Concert de Cant Gregorià'. Capella gregorianista EASO

El dissabte 3 d'abril, a les 21 hores, en la Concatedral San Nicolás de Bari, s'oferirà el Concert de Cant Gregorià, interpretat per la Capella gregorianista EASO i dirigit pel pare Xabier Irastorza. Encara que aquest grup de cant gregorià es va constituir en 1995 a Sant Sebastià, els seus components van viure com gregorianistes l'època que el cant gregorià era la música litúrgica per excel·lència. Tots ells van estar en seminaris o convents formant part de corals gregorianistes i, la major part del grup, eren especialistes que van completar la seua formació en diferents monestirs. En aquesta nova etapa, la Capella s'ha esforçat a millorar la seua qualitat interpretativa, principalment en l'expressió del text com oració, acudint sistemàticament a les abadies benedictinas de Solesmes i de la Vall en les setmanes de Pasqua. En aquests monestirs han lloat el nivell del grup, que actua en nombrosos cicles de música sacra.

'Concert Extraordinari de Música per a la Setmana Santa'

Finalment, el 4 d'abril, a les 12 hores en l'Auditori de L'Explanada, se celebrarà el Concert Extraordinari de Música per a la Setmana Santa, a càrrec de la Banda Sinfònica Municipal d'Alacant, dirigida por Bernabé Sanchís Sanz. La Banda Municipal interpretarà Plegaria alicantina (marcha lenta), de F. Grau; El Cristo Morenet (marcha de procesión), de B. Sanchís; La madrugá (marcha fúnebre), de A. Moreno; Cantos de tristeza y esperanza (marcha de procesión), de J. López; El Cristo del Mar (marcha de procesión), de B. Sanchís; Mektub (marcha fúnebre), de M. San Miguel; En el jardín de un monasterio, de A. W. Ketelbey; Adagio en Sol Menor, de T. Albinoni, i Batalla imperial, de J. B. Cabanilles.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464