Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • GIUSEPPE BELLINI OBRE EL SEMINARI 'NERUDA I..' PARLANT DELS POETES PREDILECTES DE NERUDA

GIUSEPPE BELLINI OBRE EL SEMINARI 'NERUDA I LA TRADICIÓ LITERÀRIA' PARLANT DELS POETES PREDILECTES DE NERUDA


El catedràtic emèrit de la Universitat de Milà, Giuseppe Bellini, reconegut especialista en literatura llatinoamericana -és autor d'una Història de la Literatura Hispanoamericana publicada en 1985- ha obert avui, 26 d'abril, el Seminari Internacional Pablo Neruda i la tradició literària, que es desenvoluparà durant els dos pròxims dies, amb la ponència titulada Neruda y sus poetas, en la qual ha realitzat un recorregut pels escriptors i poetes que van deixar la seua petjada en l'obra del Premi Nobel.
Bellini ha destacat la formació romàntic-modernista de Neruda. En aquest sentit, els "primers inspiradors van ser Bécquer i Rubén Darío, encara que en Bécquer troba una identitat espiritual major que en Darío" a causa de l'afinitat amb els temes romàntics de la seua predilecció tals com la mort, l'amor, el dolor i l'erotisme. No obstant això, la lectura de Darío li introdueix en els poetes francesos, als quals admira i que, posteriorment, estudiaria en major profunditat.
Entre els poetes espanyols, afirma Bellini, Neruda assenyala al "seu" Jorge Manrique, al "seu" Góngora, al "seu" Quevedo, autors que "li van ensenyar el rigor". També va tenir gran amistat amb els poetes de la Generació del 27 com Lorca, Miguel Hernández, Rafael Alberti i Aleixandre, que van quedar per a sempre en la sensibilitat nerudiana. "Per a tots ells -continua Bellini- té paraules emocionants".
Encara que en l'obra nerudiana també apareixen referències a poetes italians i s'expressa el seu amor per Itàlia, país al que considera "la més important mare de la cultura", és notòria la influència del gran poeta nord-americà Walt Whitman, qui "li va fer descobrir la substància de l'home i la terra americana". "Toqué una mano y era la mano de Walt Whitman", cita Bellini. No obstant això, el preferit entre tots al costat de Quevedo és Wiliam Shakespeare, al que considera el geni universal, el talent de major rellevància del seu temps.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464