Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • LA MOSTRA 'ÀLBUM DE TEMUCO' OFEREIX UNA VISIÓ PERSONAL DE NERUDA, ALLUNYADA DEL MITE

LA MOSTRA 'ÀLBUM DE TEMUCO' OFEREIX UNA VISIÓ PERSONAL DE NERUDA, ALLUNYADA DEL MITE


El dimecres 28 d'abril, a les 18.30 hores, s'inaugura la mostra fotogràfica Album de Temuco en la Sala Aifos (Edifici C de Filosofia i Lletres), que inclou al voltant de cent fotografies que recullen la vida familiar de Pablo Neruda. El nebot nét del poeta, Bernardo Reyes, ha realitzat en la mostra una reconstrucció de la memòria familiar de l'escriptor a través dels aproximadament cent daguerrotipos que Laura Reyes, germana de Neruda, va recopilar durant tota la seua vida. L'exposició, integrada en els esdeveniments de la Primavera nerudiana organitzats pel vicerectorat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, és la primera vegada que viatja a Europa, i es podrà visitar fins el 28 de maig.

La mostra, configurada de forma cronològica, va començar a forjar-se a principis dels anys vuitanta com una labor d'investigació personal, d'introspecció sobre els propis orígens i la pròpia família de Reyes, qui desitjava mostrar "un Neruda contextualitzat en una família, l'aspecte humà allunyat del mite", ja que era rellevant oferir el tarannà humà de Neruda per a "veure a un personatge viu, a una persona lligada als conflictes del seu temps", ja que el poder havia tractat d'apoderar-se de la figura del literat. L'exposició, segons Reyes, demostra que "Neruda sempre va estar vinculat a la seua família i que va mantenir una relació estreta al llarg de tota la seua vida".

Per a Reyes, en la mostra es poden observar algunes fotografies de gran interès històric i biogràfic que han estat, fins el moment, aspectes ignorats de la vida del poeta, com per exemple el retrat de Aurelia Tolrá Cantos, mare biològica de la germanastrea de Neruda, Laura Reyes, o una fotografia en la qual apareix Neruda en companyia del seu gran amic Tomás Lago, escriptor que va quedar relegat a l'oblit i amb el qual Neruda va escriure el poemario a dues veus Anillos, en el qual s'expressaven els elements poètics comuns a ambdós escriptors. Altre moment important i poc conegut per a Reyes és la fotografia de 1945 que mostra a Neruda al costat del dirigent sindical Luís Carlos Prestes durant el viatge a Sao Paulo, en el qual va assistir al Comici en homenatge al capdavanter sindicalista que va congregar a més de cent mil persones.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464