Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • SEMINARI INTERNACIONAL 'PABLO NERUDA Y LA TRADICIÓN LITERARIA'

SEMINARI INTERNACIONAL 'PABLO NERUDA Y LA TRADICIÓN LITERARIA'


El pròxim 26 d'abril donarà començament el Seminari Internacional Pablo Neruda i la tradició literària, en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres. El Seminari, concebut com una aproximació a l'expressió literària de Neruda i a la posterior influència de l'estil nerudià en l'obra d'importants escriptors i poetes en llengua castellana, contarà amb la presència prestigiosos especialistes com el novel·lista i biògraf de Neruda, Volodia Teitelboim; el catedràtic emèrit de la Universitat de Milà, Giuseppe Bellini; el catedràtic de Literatura Llatinoamericana de la Universitat de Poitiers i director del Centre d'Investigacions Llatinoamericanes en la mateixa institució docent, Alain Sicard, i la catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Sevilla, Trinitat Barrera, entre altres.

El Seminari s'iniciarà amb la recollida de materials i la presentació a càrrec del Rector en funcions de la UA, Miguel Louis; el Vicerector d'Extensió Universitària, José Carlos Rovira i la directora del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, Carmen Alemany. Les ponències de la primera sessió, presidida per José Carlos Rovira, començaran a les 11.30 hores amb la conferència de Giuseppe Bellini Pablo Neruda y sus poetas. A les 12 hores, Carmen Alemany impartirà la ponència Presencias nerudianas en el proceso de creación y en algunos poemas de Miguel Hernández. A les 12.30 hores, la professora ajudant de Literatura Espanyola de la UA, Eva Valero, realitzarà la comunicació Sobre alturas y abismos: Neruda y Martín Adán. Al voltant de les 13 hores es durà cap un debat amb els ponents del matí. A les 17 hores s'iniciarà la segona sessió, presidida per la professora Sonia Varela de la Universitat de València, amb la ponència Figuras dibujadas y desdibujadas del ´indigenismo` nerudiano, a càrrec del catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la UA, José Carlos Rovira. A les 17.30 hores serà el torn del professor de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Lleida Francisco Tovar, que efectuarà la ponència Yo tengo un concepto dramático de la vida..., y romántico. A les 18 hores, la professora de Literatura Hispanoamericana i autora del llibre La génesis poética de Pablo Neruda, conferenciarà sobre Simbolismo y modernismo: lecturas nerudianas. Després de les conferències de la segona sessió es realitzarà un debat. A las 19.30 hores es realitzarà la pressentació de la Biblioteca de Autor 'Pablo Neruda', de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, a càrrec del sotsdirector del Àrea de Amèrica Llatina de la Biblioteca Virtual, Pedro Mendiola, així com la pressentació del llibre Neruda y España, a càrrec del seu autor Julio Gálvez.

Dimarts, 27 d'abril

La tercera sessió, presidida per la professora de la UA Remedios Mataix, s'iniciarà a les 10 hores amb la ponència del catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat Autònoma de Madrid, Teodosio Fernández, Pablo Neruda en la encrucijada poética de los años 60. A les 10.30 hores, la professora titular de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de València efectuarà la comunicació Neruda: narrar desde la vanguardia. La quarta sessió, presidida per la professora Beatriz Aracil de la UA, continuarà a les 12 hores amb la ponència El habitante y su esperanza y la novela de su época, a càrrec del catedràtic de Literatura de la Universitat de Ginebra Luís Iñigo Madrigal. A les 12.30 hores, es realitzarà la ponència Neruda en la tradición autobiográfica, pel professor de la Universitat de Castella-la Manxa, Matías Barchino. La cinquena sessió, presidida per Trinitat Barrera, donarà començament a les 17 hores amb la conferència Lances de un poeta sin pureza, a càrrec del catedràtic emèrit de la Universitat Complutense de Madrid Luís Sáinz Medrano. A les 17.30 hores, Alain Sicard conferenciarà sobre La poética de los objetos en la obra de Pablo Neruda. A les 18 hores, el sotsdirector de l'Àrea d'Amèrica Llatina de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, Pedro Mendiola, efectuarà la ponència Raúl; te acuerdas? Neruda y González Tuñón en España. A les 19.30 hores es realitzarà la ponència La literatura y el cine, a càrrec del director de cinema Miguel Littin. Tras la ponència es efectuarà la projecció de la pel.lícula Tierra de fuego, de Miguel Littin.

Dimecres, 28 d'abril

La sisena sessió, presidida per Luís Sáinz de Medrano, començarà a les 10 hores amb la ponència del professor de Literatura de la Universitat de Xile Federico Schopf, Discontinuidad y permanencia en la poesía de Pablo Neruda. A les 10.30 hores, Trinitat Barrera efectuarà la ponència Neruda en tránsito por la vanguardia. La setena sessió, presidida per Teodosio Fernández, s'iniciarà a les 12 hores amb la ponència Neruda: de lo épico colectivo al desengaño lírico, a càrrec del catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Barcelona, Joaquín Marco. A les 12.30 hores, l'escriptor xilè Volodia Teitelboim efectuarà la conferència de clausura Neruda: transmisor de la tradición literaria del siglo XX al XXI. Per la tarda,a les 17 hores, es realitazarà la ponència de Bernardo Reyes (nebot net de Pablo Neruda) La soledad sin márgenes, i a les 18.30 hores s'inauguararà l'exposició fotogràfica Álbum de Temuco.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464