Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • CERÀMICA DE BIAR, EL CULTIU DE LA PALMERA D..IA DE LA SABATA EN 'LA SETMANA DE LA SALUT'

CERÀMICA DE BIAR, EL CULTIU DE LA PALMERA DATILERA, HOSPITAL MILITAR I LA HISTÒRIA DE LA SABATA EN 'LA SETMANA DE LA SALUT'


Amb motiu de la Setmana de la Salut, promoguda per l'Escola Universitària d'Infermeria, la UA ha organitzat en diverses carpes situades en el campus les exposicions Hospital militar, Cultiu de la palmera datilera, El zapato, una huella en la historia i Ceràmica artesana de Biar, incloses en aquestes jornades dedicades a informar i promoure temes de sanitat entre la comunitat universitària. Les exposicions poden visitar-se fins el 18 de juny.
En l'exposició 'Hospital militar', en la qual ha col·laborat el comandament d'Operacions de Sanitat de la caserna de Rabassa, es pot visitar in situ un lloc de socors militar, que inclou diversos útils i materials (instrumental i material de intubación venoclisis i traumatologia), així com motxilles d'urgència i estabilització per a camp. En aquest lloc de socors es realitza l'atenció primària de l'Exèrcit de Terra, demostracions que seran efectuades per l'alferes Sara Roca i quatre soldats assignats. La mostra també engloba una exposició de Power Point en la qual s'explica en què consisteix l'Escalonament d'Assistència Sanitària en l'Exèrcit de Terra i les actuacions de Sanitat Militar en missions humanitàries, i diversa documentació divulgativa sobre l'exèrcit.

El 'Cultiu de la palmera datilera' és una mostra que pretén divulgar el treball efectuat en l'Estació Fénix, organisme ilicità creat 1991 en el marc d'un acord de cooperació d'investigació entre el Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), el Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour li Développement (CIRAD), l'Ajuntament d'Elx, la Conselleria d'Agricultura de la Comunitat Valenciana i la Universitat d'Alacant. L'exposició se centra a explicar la tres grans línies d'investigació de l'Estació Fénix: el cultiu in vitro, amb el qual s'aconsegueix multiplicar palmeres datileres de qualitat; la tecnologia del dátil o de quina manera conservar el fruit en bon estat durant el major temps possible i, en tercer lloc, el control biològic de plagues i malalties de la palmera, on es busca aconseguir un control biològic de les plagues i insectes associats, sense haver de recórrer a productes químics. En la mostra també es pot trobar vitrines en les quals s'exhibeix les diferents fases del cultiu in vitro i altres curiositats com mobles fets amb les fulles de la palmera.

La tercera mostra que pot visitar-se és El zapato, una huella en la historia, una exposició itinerant formada per fons del Museu del Calçat d'Elda, que exhibeix un recorregut sobre la història del calçat, donant a conèixer la seua evolució amb les característiques de cada època. Des de l'antiguitat fins el segle XXI, passant per l'Edat mitjana i l'Edat Moderna, en la mostra es poden trobar des d'una reproducció d'una sandàlia de latón d'Egipte fins una sabata de cavaller de pell de cabritilla del segle XVIII.
Finalment, l'Ajuntament de Biar ha muntat un stand en el qual poden trobar productes típics de la localitat: oli, torró, ceràmica artesana i vestits de Moros i Cristians. En aquest stand també s'efectuarà un taller de ceràmica impartit per Lucas Verdú, un dels pocs ceramistas artesans que encara treballen en la població alicantina de la muntanya.


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464