Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • MOVIMENTS SOCIALS AVUI: AVANÇANT CAP A UNA DEMOCRÀCIA TRANSFORMADORA

MOVIMENTS SOCIALS AVUI: AVANÇANT CAP A UNA DEMOCRÀCIA TRANSFORMADORA


El debat sobre la democràcia, el seu abast, la seua profunditat, la satisfacció dels ciutadans amb el seu funcionament, etc, s'ha convertit en un important eix de discussió de la investigació social que es debatran en el curs Moviments socials avui: avançant cap a una democràcia transformadora, que s'impartirà del 19 al 23 de juliol en el marc de la Universitat d'Estiu Rafael Altamira. Així mateix, existeix una consciència molt estesa entre amplis sectors de població en el sentit que el sistema democràtic no ha estat capaç d'ampliar-se, de donar noves perspectives de participació que vagen més enllà dels estrictes límits del regulat formalment. El debat es planteja no només a Espanya, sinó que és motiu d'anàlisi en la pràctica totalitat del món democràtic.
En aquest sentit, resulta especialment significativa l'aparició i consolidació d'una sèrie de moviments socials amb un fort nivell d'activitat. S'articulen al voltant de molt diversos aspectes de la realitat social: moviments amb un component fonamentalment mediambiental; uns altres de recerca de la pau; per altre tipus de globalització; amb continguts urbans, etc, adonen d'un interès real de moltes persones per participar, per implicar-se i prendre postura col·lectivament davant allò que els afecta.
Entre les seues característiques més resenyables poden citar-se: la seua composició social, que és molt diversa, encara que en general policlasista; el plantejament de noves fórmules de mobilització; en la major part de les ocasions estan coordinats amb altres grups amb objectius semblats en diversos punts del planeta; mostren pautes de funcionament molt democràtiques; el seu caràcter antiautoritari, etc.
El curs permet treure el cap per aquest escenari emergent i plural que enriqueix notablement la nostra democràcia, omplint-la de contingut. Suposen en conjunt, més enllà de la seua gran diversitat, un motiu de necessària reflexió i de ruptura d'estereotips sobre el present i el futur de la democràcia. El curs s'estructura entorn de dues vies paral·leles: D'una banda, l'exposició i anàlisi de diversos moviments (antiglobalització, per la pau, feminista, sindical, ciutadà, Prestige, Pla Hidrològic, etc). Per un altre, i aprofitant l'aportació empírica anterior, es pretén contribuir a la construcció d'un marc de reflexió teòric que de cos a l'establiment d'hipòtesi d'investigació i propostes d'anàlisis.
Per a això es conta amb la participació d'especialistes en la matèria procedents de diverses universitats i centres d'investigació espanyols. La seua procedència disciplinar és múltiple: sociòlegs, politòlegs, economistes, filòsofs, historiadors, etc. També contarem amb experts que simultanegen la seua activitat professional amb la militància social en algun dels moviments. Per tant, durant aquests quatre dies tindrà lloc a Alacant un debat profund i rigorós sobre la democràcia i els moviments socials. La participació d'estudiosos de primer nivell, la seua variada procedència disciplinar, la diversitat d'enfocaments adoptats i els estudis de cas seleccionats, garanteixen l'èxit del curs.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464