Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA DE LA PROVÍNCIA D'ALACANT: L'ARXIU DE LA DEMOCRÀCIA

LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA DE LA PROVÍNCIA D'ALACANT: L'ARXIU DE LA DEMOCRÀCIA


Al gener de 2004 el Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA va iniciar un projecte l'objectiu essencial del qual és la recuperació de la memòria democràtica alacantina a través de la conservació de documents escrits, gràfics i sonors que mostressin les accions socials, culturals, polítiques i econòmiques desenvolupades a Alacant des del tardofranquisme. Es tracta de l'Arxiu de la Democràcia, una iniciativa presidida per José Carlos Rovira Soler, Vicerrector de Extensión Universitaria, sota la supervisió d'un consell assessor presidit pel ex vicepresident del Congrés dels Diputats, Josep Bevià, que inclou al director acadèmic de la Seu Ciutat d'Alacant, Manuel Alcaraz; els catedràtics de la UA, Carlos Barciela i Glicerio Sánchez; el director de la Biblioteca Virtual, Emilio La Parra, el president del Club Diari Informació, José María Perea, i el catedràtic emèrit d'institut, Francisco Moreno. L'adreça tècnica del projecte està a càrrec de l'arxivera de la UA, Mercedes Guijarro.

L'Arxiu de la Democràcia és un projecte obert a la participació dels ciutadans, que es nodreix de donacions. Els documents, una vegada conclòs el procés de restauració, es cataloguen i es digitalitzen perquè puguin ser consultats i difosos en labors d'investigació i docència. Segons comenta Josep Bevià, és fonamental "que no es perdin els documents referits a aquest període de temps, i que l'Arxiu de la Democràcia estigui obert a l'estudi i investigació de la comunitat universitària o a qualsevol persona interessada en aquestes qüestions". Després de la catalogació dels documents, per a Bevià és d'importància cabdal "emprendre accions de divulgació com exposicions, conferències i publicacions, amb la finalitat de contribuir a l'enfortiment de la memòria col·lectiva, cívica i democràtica".

Aquest jove arxiu ja conta amb documents de gran interès, donados per representants de la vida polític-social i cultural d'Alacant. La vídua del primer alcalde democràtic d'Alacant, José Luís Lassaletta, ha cedit tots els seus articles de premsa, publicats i sense publicar, que van aparèixer fonamentalment en l'Informació i La Veritat. També és una curiositat les fitxes que Lassaletta va realitzar, una vegada jubilat, sobre els carrers alacantins: el nom, la història i altres informacions. De l'escultor José Díaz Azorín hi ha documentació relacionada amb l'Associació d'Artistes Plàstics d'Alacant i del País Valencià, i cartells que parlen de l'època, com el realitzat per a la I Trobada de Treballadors de'l Ensenyament a Alacant o el cartell de la festa de L'Estatut d'Autonomia de 1977, celebrada en l'Estadi Rico Pérez. Altres documents que evoquen la Transició són els cartells de l'Associació Independent de Teatre d'Alacant, donats per l'última presidenta de l'agrupació, Edelmira Gambín. Es poden trobar cartells d'obres que en el seu moment van ser censurades a causa de el seu contingut eròtic i polític, vídeos i programacions d'espectacles, entre uns altres. El periodista Mariano Sánchez Soler és altre dels donants que han aportat una gran quantitat de material. Fotografies de la vaga de la construcció al setembre de 1978 i del 1 de maig; múltiples pamflets sobre temes socials com l'avortament o el divorci; àlbums d'adhesius de vagues, manifestacions, partits polítics; revistes com El socialista o Claridad (veu de l'Esquerra marxista del PSOE), etc.

En el terreny polític destaquen les donacions de Manuel Alcaraz: preguntes i respostes parlamentàries, un informe sobre iniciatives parlamentàries, Proposicions de Llei. Les de Josep Bevià, que aporta nombroses fotografies institucionals i polítiques, així com variada documentació relativa al Consell Preautonòmic del País Valencià; les de l'exdiputada del PSOE Marisa Bartolomé, que ha donado fotografies institucionals, un dossier titulat "100 años por el socialisme", que recull retallades de premsa, manuscrits, cartes i fotografies antigues relacionats amb el moviment socialista des de la seua creació fins l'any 2000; també són destacables les donacions de l'exdiputada del PSOE Asunción Cruañes, que aporta correspondència, preguntes i respostes parlamentàries i retallades de premsa, així com les de Silvia Guillén, del Departament de Documentació del PSPV-PSOE, que dona cartells de totes les campanyes electorals.

Altres donacions de gran rellevància soci-política són les de Francisco Moreno Sáez, amb documents interns de Esquerra Unida, programes electorals i exemplars de la revista All-i-oli; les del fiscal Miguel Gutiérrez, que dona revistes del Partit Comunista, correspondència, articles de premsa, documents manuscrits, entre uns altres, així com les del seu germà, el mort escultor de Fogueres José Gutiérrez, la donació del qual inclou nou cartells de política electoral; les del Síndic de Greuges de 1993-96 Arturo Lizón Giner, que aporta les resolucions del càrrec i la correspondència de particulars remesa al Síndic; les donacions del ex membre de la Comissió Nacional de la Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC) i responsable de Difusió i Iniciació, Antonio Balibrea González, de llibres la documentació dels quals ha estat recollida per la HOAC sobre la Unión Sindical Obrera (ÚS), PCE, PSOE, Partit del Treball d'Espanya (PTE), UGT, CCOO i Moviment Comunista Espanyol (MCE); pamflets, un dossier sobre el Opus Dei, etc. És així mateix destacable la donació de Beatriz Inés Martín, que ha dipositat en l'Arxiu revistes esgotades i de gran importància històrica com Triunfo.

Altres alacantins que han efectuat donacions que encara no han estat dipositades en l'Arxiu són José Antonio Muñoz Grau, Joaquín Galant, Antoni Quinto Tomasetti, José Luís Valdés, Elena i Nieves Simón, Concha Collado, Arcadi Blasco i Manuel Rodríguez i Macià.

Totes les persones que desitgen contribuir a l'Arxiu de la Democràcia amb les seves donacions, poden dirigir-se a:

-Arxiu de la Democràcia (A l'atenció de Mercedes Guijarro)

Tel. 965 90 97 28
Adreça: Arxiu General de la Universitat d'Alacant (Apdo. 99. CP 03080, Sant Vicent del Raspeig, Alacant)

-Arxiu de la Democràcia. Seu Ciutat d'Alacant (A l'atenció de Josep Bevià)

Tel. 965 14 53 33
Adreça. Ramón i Cajal, 4. Alacant


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464