Saltar apartados

MOVIMENTS SOCIALS. UNA REALITAT OBERTA

Perquè ens movem, som, escrivia Michel de Montaige en els seus Assajos, i este moviment no sols afecta als individus, sinó a tot el cos de la societat. Dibuixar les característiques d'este moviment, que al cap i a la fi, és dibuixar el què som i com som és la premissa que reunix a especialistes en moviments socials procedents de diverses universitats i centres d'investigació espanyols. Sociòlegs, politòlegs, economistes, filòsofs, historiadors, etc., analitzen i reflexionen des d'una perspectiva pluridisciplinar el desenrotllament de recents moviments socials: antiglobalització, mobilitzacions per la pau, moviments de dones a Amèrica Llatina, el sindicalisme o els moviments socials generats davant de la catàstrofe del Prestige i el Pla Hidrològic.

Precisament sobre este aspecte, el Premi Goldman 2003 (considerat el premi Nobel de Medi Ambient) i Professor d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de Saragossa, Pedro Arrojo reinvindica la necessitat de crear una nova cultura de l'aigua. Al seu parer, i en relació al Pla Hidrològic, "no es tracta d'un problema de confrontació de pobles ni tan sols d'ideologia; és una qüestió de modernitat, de canvi de paradigma, de construir un model de desenrotllament sostenible. Es tracta de canviar la mentalitat perquè l'aigua deixe de ser considerat com un recurs merament econòmic perquè siga considerat un ecosistema amb tot el que això significa. Cal parlar més que de repartir-se els recursos, de gestionar-los. I això és una cosa que està arreplegat en el marc de la legislació europea, però que a Espanya ens hem botat a la torera.". Quan es trenque la mitificació polititzada de l'aigua, afirma Pedro Arrojo, les coses canviaran.

Segons Fernando Díaz, director del curs, "les ponències permeten aguaitar-se a eixe escenari emergent i plural que enriquix notablement la nostra democràcia, omplint-la de contingut. Suposen en conjunt, més enllà de la seua gran diversitat, un motiu de necessària reflexió i de ruptura d'estereotips sobre el present i el futur de la democràcia"

El debat sobre la democràcia, el seu abast, la seua profunditat i la satisfacció dels ciutadans amb el seu funcionament, s'ha convertit en un important eix de discussió de la investigació social. Per a un ampli sector de la població el sistema democràtic no ha sigut capaç d'oferir noves perspectives de participació que vagen més enllà el que regula formalment.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464