Saltar apartados

LA MÚSICA INVADEIX EL CAMPUS

Del 23 al 25 de novembre la Universitat d'Alacant estarà embolicada per ecos musicals. Prenent com xicoteta "excusa" la celebració de Santa Cecília, el Vicerectorat d'Extensió Universitària ha organitzat una sèrie d'activitats que tenen com a objectiu primordial traure la música als espais oberts del campus, que la música guanye el carrer.

Este projecte, que es troba ja en la seua tercera edició, incorpora algunes novetats importants. Junt a propostes ja tradicionals com els músics itinerants o els distints concerts en el Paranimf i el Racó dels Poetes, apareixen noves idees que busquen involucrar a la comunitat universitària en esta experiència. Estes noves idees es concreten en el diàleg que el cantautor madrileny Quique González mantindrà amb els estudiants abans del seu concert o en el fòrum obert a tots els músics que s'instal·larà en el Racó dels Poetes que té el nom de "De músiques i músics", darrere de l'edifici de Relacions Internacionals. Este fòrum, on els músics interessats a demostrar les seues aptituds musicals en una audició lliure, se celebrarà el dia 24 de novembre, a partir de les 10,30 del matí. Tota la informació sobre esta activitat es troba en el Punt d'Informació Cultural, en els baixos del Paranimf.

Un campus de música començarà el dimarts dia 23 de novembre. A partir de les 10 hores, alguns músics de la Banda Filharmònica de la UA recorreran distints llocs del campus. Estos músics itinerants interpretaran peces breus, des de la banda sonora d'El colp a peces clàssiques populars. També el dia 23, a les 17 hores, i moments abans del concert que donarà en el Paranimf de la UA, el cantautor Quique González impartirà una xarrada en el Saló de Graus de la Facultat de Dret sobre la música, sobre la seua manera de compondre, sobre les seues cançons, en definitiva sobre l'univers musical sobre el qual giren els seus discos.

Madrileny, nascut en 1973, Quique González sap que la vida dóna moltes voltes i que l'honestedat és l'únic camí. El seu quart treball, "Kamikazes enamorados", demostra que Quique González és un cantautor que seguix el camí de la coherència. Després de discos com "Personal" (1998), "Salitre 48" (2001), i "Pájaros mojados" (2002), la seua música ha arribat a un nivell altíssim. Plenes d'emoció, les seues lletres -construïdes sobre "paraules ràpides com a ganivets"- parlen de sentiments que coneixem. Directes i honestes, i murmurades a l'orella amb la sola ajuda d'un piano o una guitarra, arrapen la nostra pell des de molt prop, i creixen a partir de quelcom tan aparentment senzill, però al mateix temps tan difícil de manejar amb precisió, com la nuesa absoluta o la intimitat més dolorosa.

El dia 24 li arriba el torn a altres músiques, diferents del que habitualment sona en les emissores de ràdio. Junt amb la nova proposta de "De músiques i músics", el fòrum de lliure expressió musical instal·lat en el Racó dels Poetes, el paranimf acollirà l'actuació, a les 12 hores, del grup Ensemble Al Tarab és un projecte de col·laboració entre músics nascuts en cultures hui distants que durant segles van beure d'una mateixa font artística i espiritual. Al Tarab és el sentiment que invoca el record del nostre passat, la civilització andalusa. Al Tarab crega un so purament acústic amb l'ocupació de nombrosos instruments ètnics i culturals: L'ud, llaüts turcs i berbers, guitarra acústica, flauta kaval i tota una sèrie d'instruments de percussió com a tambors egipcis i marroquins, panderos i panderetes del pròxim orient, campanetes, cànters, aigua... Al Tarab s'entrega a una exploració del sentiment místic de la música, que s'endinsa en l'edat d'or de la música àrab, en una perfecta integració d'elements que reedifiquen les cultures aramea, mesopotàmica, persa, síria, grega, àrab, bizantina i turca. A la vesprada, la música popular en el millor sentit del terme arriba amb el grup valencià l'Ham de Foc. Les invitacions per a este concert i el de Ensemble Al Tarab es poden arreplegar en el PIC.

L'Ham de Foc és actualment el grup de folk valencià amb més projecció internacional. L'estil inconfusible i de qualitat d'Efrén López i Mara Aranda abrigats pels extraordinaris músics que els acompanyen, es convertix en una autentica meravella per als sentits... Aires mediterranis es fonen amb la música oriental i antiga, instruments de totes les Edats i cultures de la humanitat (grega, romà, àrab i cristiana). La màgica veu de Mara Aranda i la singular creativitat d'Efrén López creguen ambients d'un altre món que es materialitzen en este espectacle servint-se dels recursos més característics de les músiques de les quals es nodrixen: els omnipresents bordons (didjeridu, trompa marina, tampura, sanfona, gaites...) sobre les quals descansen melodies que ens suggerixen la idea de l'etern retorn; els ritmes trencats de diferents orígens (Balcans, Orient Mitjà, Mar Negre...) que obliguen a una dansa que ens situa en allò menys previsible... El seu directe es caracteritza per una extraordinària riquesa tímbrica (més de 30 instruments acústics de la zona mediterrània principalment) amb atmosferes intenses i màgiques.

El dijous 25 de novembre és un dels dies més intensos d'Un Campus de Música. Des de les 11,30 del matí, en el Racó dels Poetes, situat darrere de Relacions Internacionals, se succeiran una sèrie de concerts: Miguel Ángel Rodríguez i Javier Fernández, un duo de ressonàncies clàssiques, obriran el foc musical del dia. La guitarra clàssica i el violí d'estos dos interpretes faran que el campus inicia la seua jornada d'una manera distinta, musical; a continuació li arribarà el torn a Feliu Ventura, un emergent cantautor valencià, on les seues lletres cuidades i un so fresc i envoltant aniran incrementant la temperatura musical del matí. El conclusió d'este intensa jornada de músiques arribarà amb Kamizake Sound Express, un potent grup alacantí de rock que oferirà de temes clàssics del en un concert que clausurarà els concerts d'esta tercera edició d'Un campus de música.

Kamikaze Sound Express és una agrupació eclèctica que efectua versions de distints estils musicals, entre ells rock and roll, rythm and blues, funk i jazz. Kamikaze Sound Express realitza un recorregut al largolargo de distintes èpoques i arreplega temes significatius de bandes i cantants de renom dins del panorama musical universal: de Billie Holiday a Johnny Lang, de Lone Star a Kenny Wayne Sheperd Band, de James Brown a Funkomatic, de Rod Stewart a Living Colors i de Johnny Adams a Tina Turner. El concert va constituir un complet homenatge als ídols d'este conjunt, format en 2003 per músics alacantins i argentins, d'àmplia trajectòria musical. La banda està integrada per Kiko Mora (veu solista), José Luis Escolano (guitarra i veu), Gustavo Luna (bateria), Willy Medina (teclista), Rafa Comes (baix), Susana Marruenda i Noelia Sabater (cors).

El cine també tindrà cabuda en Un campus de música. La pel·lícula protagonitzada per Els Beatles "A hard day's night", dins del cicle de Música i Rock que organitza el Taller de Cine es projectarà a les 16,30 en el Saló d'Actes de la Politècnica I.

:: Tríptic en PDF ::
:: Cartell en PDF ::


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464