Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • CLAUSURA DE L'ANY NERUDA AMB LA PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL 'NERUDA PARALELO 38º SUR'

CLAUSURA DE L'ANY NERUDA AMB LA PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL 'NERUDA PARALELO 38º SUR'


Neruda, paral·lel 38º Sud és un treball documental realitzat pel taller digital de la Universitat d'Alacant per al Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. El preestreno serà el pròxim dia 10 de desembre a les 20'15 hores en la Seu Ciutat d'Alacant. Haurà altra passada en la Universitat, dia 13 a les 12 hores, en l'Aula Magna de Geografia i Història. Segons la directora del documental, la periodista i realitzadora María Martín, "Neruda, paral·lel 38º Sud, és un triple viatge per la geografia humana i poètica de Pablo Neruda". Aquest documental acompanya al nen Neftalí des de les terres seques que li van veure néixer en Parral, a la repobla avui devastada que va ser Temuco -on va passar la infància i l'adolescència- per a arribar al mar, al gran oceà que descobrirà a bord del tren lastrero que, al comandament del seu pare, recorria les terres de frontera."Va ser aquí enfront d'aquest mar on segons el nostre treball, va néixer per a la poesia i per a la història: Pablo Neruda", assegura María Martín. Després d'un primer viatge d'aproximació a l'origen del Neruda en 2001, el rodatge definitiu es va produir al novembre de 2003.
Els realitzadors del documental, Enrique Tortosa i María Martín, van seguir les petjades del nen-poeta, i es van entrevistar amb els principals especialistes en Neruda, amics personals i familiars. Jorge Edwards, Delia Domínguez, Hernán Loyola i Volodia Teitellboim són alguns dels participants. "Aquesta història -segons afirmen els realitzadors del documental- es construeix a través dels testimoniatges d'aquests personatges i els del propi poeta, que perduraran per a sempre en les seves memòries i la seva poesia". En definitiva, "aquest treball és un recorregut per aquest Paral·lel 38º Sud en el qual es van produir viatges simbòlics i reals: de la serralada al mar, del nen al poeta, de Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto a Pablo Neruda", afirmen els seus realitzadors. Abordat amb escrupolós rigor documental i acadèmic, el treball ha contat amb la supervisió del catedràtic de literatura hispanoamericana José Carlos Rovira, que és un dels Nerudistas de major prestigi internacional; així com amb l'assessorament documental i històric de Bernardo Reyes, nebot nét de Pablo Neruda, assagista i poeta. El premi nacional de literatura xilè, Raúl Zurita, li ha posat veu a Neruda i la professora Art de la Universitat d'Alacant, Irene García Antón, és la narradora.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464