Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • CINEMA, ART I TEATRE AL VOLTANT DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

CINEMA, ART I TEATRE AL VOLTANT DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA


Un 8 de març de 1857 una marxa pionera d'obreres tèxtils va recórrer els suburbis rics de la ciutat de Nova York per a protestar per les miserables condicions de treball. El 5 de març de 1908 a Nova York va començar una vaga de les obreres tèxtils reclamant la igualtat salarial, que es disminuís la jornada a deu hores i que es permetés un temps per a la lactància. Un succés d'aquesta vaga que va horroritzar al món sencer. Va ocórrer en la fàbrica Sirtwoot Cotton, on més de 100 dones van perir en un foc que s'atribueix a l'amo de la fàbrica com resposta a la presa pacífica del local per les obreres en vaga. En 1909 es va celebrar per primera vegada en els EEUU el dia de la dona treballadora, responent a una declaració del Socialist Party of America En 1911, a l'any següent i en resposta a aquest decret, més d'un milió de dones i homes europeus van participar en manifestacions per demandes d'igualtat per a la dona.
La UA se suma als actes de celebració del 'Dia de la Dona Treballadora' mitjançant la celebració d'una sèrie d'activitats culturals organitzades pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i la col·laboració del Vicerectorat de Coordinació i Comunicació, Fundació General, Consell de la Joventut, Club Información i Galeria Aural. El 25 de febrer, a les 20 hores, s'inaugura en la Sala Aifos la mostra 'Els drets de la dona i l'art' de Lorena Amorós, Begoña Baeza i Asta Masiulyte, que romandrà en exposició fins al 5 abril. Des de l'any passat el Consell de la Joventut d'Alacant juntament amb el Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Fundació General de la Universitat d'Alacant van començar un cicle de mostres de caràcter social dedicant als Drets humans en relació amb l'Art. En aquesta segona exposició es mostra a la dona com creativa i com objecte de representació en la Història de l'Art. Per a la realització de l'exposició s'ha contat amb la col·laboració del Centre d'Estudis sobre la Dona. Aquesta mostra, amb instal·lacions i pintures, és una reflexió sobre els principis d'igualtat i no discriminació per raó de sexe, una cridada a la llibertat, a l'expressió personal, a la ruptura de normes, valors i cànons imposats. L'art ha estat l'àmbit que més ha explotat els tòpics de la feminitat com producte i recreació d'un imaginari masculí. Eterna musa, ser passiu i objecte de contemplació, els models de dona creats pel discurs masculí s'han allunyat del subjecte real (el model de dona quotidià) cap a una construcció tan idealitzada com irreal. Salvo contades excepcions de creadores, la Història de l'Art és una història amb biaix masculí alimentada per la tradició bíblica i mitològica.

Cinema i teatre

També es retrà homenatge a la dona amb un cicle que s'exhibirà en l'Aula Magna de Geografia i Història a les 16.30 hores del 7 al 9 de març, i que inclou les pel·lícules 'Te doy mis ojos' , 'La vida sin mí' i 'Héctor'. Així mateix, el dia 8 es representaran en el Paranimf de la UA 'Adosadas', pel teatre Universitari, a les 12 hores, i 'Femenino Plural', a càrrec de Jácara Teatro, a les 20 hores.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464