Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • ISABEL CLARA SIMÓ ABORDA LA COMPLEXITAT DEL..ES', DE LA COMPANYIA DE TEATRE LA DEPENDENT

ISABEL CLARA SIMÓ ABORDA LA COMPLEXITAT DEL MALTRACTADOR EN 'CÒMPLICES', DE LA COMPANYIA DE TEATRE LA DEPENDENT


En 'Còmplices', que s'escenificarà en el Paranimf el 20 d'abril a les 20 hores, Isabel Clara Simó aborda la violència de gènere en un monòleg interpretat per Pep Cortés, un text que pretén mostrar la complexitat del maltractador. Miquel, el protagonista de l'obra, no és un monstre, és una persona que posseeix aspectes positius però que, no obstant això, és capaç d'humiliar i maltractar a la seua companya.
L'espectacle, en paraules de la directora Inma Ochoa, pretén "explicar les raons tan debatudes de perquè un home és capaç de matar a la seua pròpia dona". Per a portar a terme el muntatge s'ha realitzat un procés d'investigació i s'ha contactat amb dones que han sofert maltractaments. El resultat és un personatge que engloba tots els tipus de maltractador i un text ple de trampes en el qual tots ens podem veure reflectits. L'espectador, afirma Ochoa, se sorprèn que "no és tan difícil com sembla cometre aquest tipus d'actes", i recalca que no és una qüestió de feminisme, sinó d'humanitat.
Així mateix, l'espai escènic en el qual se situa l'espectacle és "una presó, un cor, un cervell, l'infern on es troba el personatge, un laberint", apunta la directora, i també un espai interactiu, ja que encara que l'obra és un monòleg també hi ha un intercanvi, ja que apareixen més personatges encara que no els vegem.

La companyia
Per a trobar l'origen i el nucli de la companyia de teatre La Dependent cal remuntar-se a l'any 1987. Pep Cortés, provinent de la tradició teatral que representava La Cassola, es va envoltar d'un equip de joves actors per a intentar obrir una via professional dintre del teatre, amb una llarga tradició, que es manifestava a Alcoi. Al llarg d'una història que abasta gairebé dues dècades, el grup s'ha mantingut fidel a un projecte teatral que es defineix a cavall entre la tradició i la modernitat. La primera etapa va mostrar la singularitat de la companyia amb obres com 'Cadiram' , 'Possiqueteveré' i 'Les rondalles valencianes', entre unes altres, i ja com La Dependent es van realitzar espectacles com 'Miraclets' i 'Jaber el Mameluc', de Dario Fo. Actualment, la companyia manté tres espectacles en gira per la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Catalunya: 'Ra-ta-ta-ta' , 'Bultaco 74' i 'Còmplices', i està preparant 'H2O (Cal mullar-es)', que s'estrenarà oficialment en la programació de la Mostra d'Alcoi el 13 de maig de 2005.

Entrada: Invitació (Recollida en el Punt d'Informació Cultura. Baixos del Paranimf)VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464