Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • 'MILES GLORIOSUS (EL SOLDAT FANFARRÓ)', DE ..CENA PER LA COMPANYIA DE TEATRE ARTHISTRIÓN

'MILES GLORIOSUS (EL SOLDAT FANFARRÓ)', DE PLAUTE, A ESCENA PER LA COMPANYIA DE TEATRE ARTHISTRIÓN


El pròxim 27 d'abril, a les 11 hores, es representarà en el Paranimf de la UA l'obra de Plaute 'Miles Gloriosus (El soldat fanfarró)', per la companyia de teatre clàssic Arthistrión, dirigida per Pedro Sáenz Almeida i Susana Verdú Martínez. L'agilitat i rapidesa que hi ha en 'Miles Gloriosus', la intriga i, sobretot, la vistosidad dels seus diàlegs l'han col·locat entre les millors comèdies de tots els temps. No obstant això, la tradició literària ha tingut un tracte desigual amb 'Miles Gloriosus'. Interpretada en ocasions com una obra antimilitarista, unes vegades ha gaudit dels aplaudiments més calorosos i unes altres la hi ha condemnat a l'ostracisme.

Però 'Miles Gloriosus' no és ni antimilitar ni pacifista. El tema que predomina en l'obra és el dels amors adúlters -els preferits del protagonista, Pirgopolinices-. Plaute ho fustiga durament, encara que ho exculpa "in extremis", i només després que l'escarn arribe al seu punt més àlgid amb l'intent de castració del militar. El personatge de Pirgopolinices és un mer pretext del que Plaute es serveix per a puntear gairebé tots els tòpics de la seua producció literària: l'esclau taimat i astut, l'equívoc de persones, el joc de paraules, el vell verd, els baixos fons, la prostitució, etc.

Argument

El jove Pleusicles està enamorat i la seua estimada Filocomasia li correspon. No obstant això, la seua destinació és esquiva, i la jove és lliurada en matrimoni per la seua anciana mare a Pirgopolínices, un soldat de la més baixa estofa. Mesos més tard l'esclau de Pleusicles, Palestrión, és raptat per uns pirates i venut casualment al mateix soldat. A l'arribar, troba a l'antiga núvia del seu amo i després de convertir-se ràpidament gràcies a la seua habilitat i intel·ligència en el favorit del militar, decideix tramar un estudiat pla per a tornar a unir als dos amants. Per a això fa arribar a Éfeso al seu antic amo i amb l'ajuda d'un vell i pintoresc veí tractaran d'enganyar al militar.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464