Saltar apartados

CINEMA D'AUTOR EN ESTAT PUR AMB JAIME ROSALES


El 24 de maig, a les 16 hores en el Saló d'Actes del Edifici Germà Bernàcer, el director de cinema català Jaime Rosales, segons la crítica hereu del neorrealisme italià i de la nouvelle vague, conferenciarà sobre el paper de l'espectador en el cinema d'autor. L'autor, guardonat amb un dels premis que atorga cada any la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica (FIPRESCI) pel llargmetratge 'Las horas del día', esclarirà els múltiples enigmes que suscita el film, una narració que, en paraules de l'autor, "reflexiona sobre l'assassinat des d'una perspectiva distinta". Per a Rosales, la història d'Abel, un home tranquil que amaga altra realitat, no és un thriller, ja que no hi ha ni persecució policial ni morb. "Fer una pel·lícula ―comenta el director― és establir un diàleg d'igual a igual amb l'espectador. No vull impressionar-lo ni idiotizarlo. Li deixe una porta oberta perquè l'emplene amb la seua sensibilitat".

Avalat pel premi de la crítica internacional en l'última edició del Festival de Cannes, el primer llargmetratge de Rosales va néixer de l'argument d'un curt de suspens en el qual un home assassinava a un taxista, ho ficava en el maleter i a continuació recollia a una prostituta. L'espectador es mantindria en suspens per la sort d'aquesta.

Amb èxit gràcies a treballs com 'La Pecera, 'Virginia no dice mentiras', 'Yo tuve un cerdo llamado Rubiel' i 'Episodio' ', la seua mirada asèptica sobre la vida d'un assassí en sèrie ocult després de la seua metòdica quotidianitat busca la complicitat de l'espectador per a omplir els buits d'un guió molt elaborat, en el qual tot està escrit i al que només li falta un punt de sentiment per a estremir a l'espectador. La intencionada neutralitat sobre els fets que es narren la distingeix però també la condiciona. Una pel·lícula d'autor en estat pur.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464