Saltar apartados

'MAIG NEGRE' EN LA SEU CIUTAT ALACANT


El Secretariat de Cultura i la Seu Ciutat d'Alacant, en col·laboració amb l'Asociación de Libreros de la Provincia de Alicante, han organitzat les jornades 'Maig negre', que es realitzaran del 25 al 29 de maig en la Seu Ciutat d'Alacant, dedicades a la novel·la negra, la seua evolució des de l'enigma i la seua realitat literària actual a través de xerrades, projeccions i trobades amb alguns dels més importants novel·listes que conreen el gènere en l'actualitat com Fernando Marías, Lorenzo Silva, Paco Ignacio Taibo II i Justo E. Vasco. L'assistència a totes les activitats és lliure fins a cobrir l'aforament de la sala.

Dimecres, 25

18.30 h. OBERTURA. Xarrada introductòria: DE LA NOVELA ENIGMA A LA NOVELA NEGRA. Mariano Sánchez Soler.

20.15 h. Trobada amb FERNANDO MARÍAS, presentat per Fran J. Ortiz.

FERNANDO MARÍAS (Bilbao, 1958). Novel·lista i guionista cinematogràfic. La seua primera novel·la, La luz prodigiosa, va guanyar el 1991 el premi Ciutat de Barbastro i va ser portada al cinema per Miguel Hermoso. Amb 'El niño de los coroneles' va guanyar el premi Nadal 2001. Els seus llibres més recents són la novel·la històrica 'La mujer de las alas grises' i 'Invasor', on reflecteix la seua visió del conflicte bèl·lic de l'Iraq a través d'una trama absorbent. Acaba de guanyar el premi Anaya de novel·la juvenil amb una obra ambientada en la guerra civil espanyola.

"Amor, Odio". Homenatge a Robert Mitchum, amb cançons interpretades per l'actor. Un muntatge realitzat per José Montero, sobre una idea de Fernando Marías.

Dijous, 26

17.30 h. HOMENATGE A CHESTER HIMES: HARLEM DESDE ALICANTE. Conferència per John D. Sanderson, traductor i professor de la Universitat d'Alacant.

Amb la projecció de la pel·lícula Algodón en Harlem, d'Ossie Davis.

20.15 h. Trobada amb LORENZO SILVA, presentat per Mariano Sánchez Soler.

LORENZO SILVA (Madrid, 1966). Novel·lista, articulista, assagista i advocat. Amb El alquimista impaciente va guanyar el premi Nadal 2000. Ha publicat, entre d'altres, les novel·les: La flaqueza del bolchevique (finalista del premi Nadal 1997), El lejano país de los estanques (1998), La lluvia de París (2000), El nombre de los nuestros (2001), La isla del fin de la suerte (2001), La niebla y la doncella (2002) i Carta blanca, per la qual va obtenir el premi Primavera 2004. Ha estat traduït a set idiomes.

Divendres, 27

18.30 h. Conferència: EL DETECTIVE COMO PERSONAJE LITERARIO. Per Mariano Sánchez Soler. Amb una antologia fílmica sobre Philip Marlowe.


20.15 h. Trobada amb PACO IGNACIO TAIBO II I EL NEOPOLICÍAC LLATINOAMERICÀ, amb JUSTO E. VASCO.

Presentació de Muertos incómodos, novel·la negra escrita per Paco Ignacio Taibo II i el subcomandant Marcos.

PACO IGNACIO TAIBO II (Gijón, 1949). Escriptor asturmexicà, considerat el fundador del neopolicíac llatinoamericà. Tres vegades guanyador del premi Hammett, premi Planeta de Mèxic. Director i fundador de la Setmana Negra de Gijón, un certamen anual que atrau la majoria dels grans escriptors del gènere negre mundial. Les seues novel·les es publiquen en 21 països i han estat traduïdes a vuit idiomes. La seua última novel·la, recentment publicada, Muertes incómodas, ha estat escrita, a quatre mans, amb el subcomandant Marcos.
JUSTO E. VASCO (L'Habana, 1943). Considerat per la crítica literària com una de les veus més importants dins del gènere negre a Cuba. Autor de les novel·les negres: Completo Camagüey (1983), Primero muerto (1986), ambdues en col·laboració amb Daniel Cavaría, i El Muro (1990), distingides amb el màxim guardó cubà destinat al gènere policíac. La seua última novel·la és Mirando espero. Traductor literari, ha abocat a l'espanyol l'obra de més de cent autors russos, nord-americans, italians i eslovens. La seua obra ha estat traduïda al francès, a l'italià i al grec. Resideix a Gijón.

Dissabte, 28

A partir de les 12h.: Presentació del projecte COSECHA NEGRA, llibre amb textos d'Andreu Martín, Justo E. Vasco, David C. Hall i Mariano Sánchez Soler, i relats escrits pels alumnes del Taller de Novel·la Negra de la Universitat d'Alacant.
Pàgina www.cosechanegra.com, del Taller de Novel·la Negra de la Universitat d'Alacant, a càrrec del webmaster Juanma Ortiz.

Director de Maig Negre: MARIANO SÁNCHEZ SOLER

Coincidint amb la FIRA DEL LLIBRE D'ALACANT:

UNA AVENTURA: DE LA NOVEL·LA NEGRA AL CINEMA NEGRE

18 h. Extraños en un tren (Strangers on a train), 1951. Direcció: Alfred Hitchcock. Producció: Warner Bros. Guió: Ben Hecht, Whitfield Cook, Raymond Chandler i Czenzi Ormonde basant-se en la novel·la de Patricia Highsmith.


20h. El sueño eterno (The Big Sleep), 1946. Direcció: Howard Hawks. Producció: Warner Bros. Guió: William Faulkner, Leigh Brackett i Jules Furthman, basant-se en la novel·la de Raymond Chandler.

Diumenge, 29

18 h. Perdición (Double Indemnity), 1944. Direcció: Billy Wilder. Producció: Paramount Pictures. Guió: Raymond Chandler i Billy Wilder, basant-se en la novel·la de James M. Cain.


20 h. El halcón maltés (The Maltese Falcon), 1941. Direcció: John Huston. Producció: Warner Bros. Guió: John Huston, basant-se en l'obra de Dashiell Hammett.VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464