Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • "UNITS PER UNA MATEIXA CAUSA" LA FUA EN EL ..NACIONAL DE MÚSICA UNIVERSITÀRIA DE BELFORT

"UNITS PER UNA MATEIXA CAUSA" LA FUA EN EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA UNIVERSITÀRIA DE BELFORT


Del 14 al 16 de maig la Banda Filarmónica de la UA (FUA), dirigida per Joan Iborra, va participar en el Festival Internacional de Música Universitària de Belfort (França), una trobada musical i d'intercanvi cultural que acull a distintes universitats de tot el món. Els integrants de la FUA, que durant el temps de marxa de l'agrupació universitària han realitzat dos viatges més d'aquestes característiques (el primer a Romania i el segon a Segòvia), destaquen aquestes iniciatives organitzades pel Vicerectorat d'Extensió Universitària, que reforcen l'amistat, el companyerisme i aporten experiències musicals personals i musicals que no troben en les bandes dels seus pobles.

La FUA va efectuar en Belfort dos concerts que, segons asseguren els membres de la Banda, van tenir una gran acollida pel públic. Segons relata la jove onilense Raquel Espada "el primer concert va ser apoteòsic i el segon, en el qual no parava de ploure, la gent es parava a felicitar-nos. Vam haver d'improvisar perquè al final ens demanaven que toquéssim més, i els organitzadors del festival ens van dir que havia estat el millor que havien vist en aquest estil". El trompa José María Cuesta també expressa l'emoció suscitada davant la reacció del públic en els concerts, perquè "els francesos estaven dempeus i ens van demanar bises, que toquem de memòria, sense papers i sense director. Per descomptat la ja tradicional Amparito Roca".

"Sorpresa davant la magnitud del Festival, amb més de cent concerts cada tarda d'universitats de Japó, Països Baixos, Sudamérica... i una organització increïble" és el que va experimentar el saxo alt Manuel Amorós, de Beneixama, per a qui la FUA suposa un gran esforç durant tot l'any, però qui assegura que "mereix la pena, perquè m'aporta molta amistat, experiències culturals, vivències musicals diferents a les quals puc tenir com integrant de la banda del meu poble", comentari que comparteix Raquel Espasa, per a qui pertànyer a la FUA i realitzar aquests viatges "és una experiència fantàstica per a una persona que li agrada la música", ja que "coneixes molta gent que t'aporta alguna cosa i et duus molts records i experiències. Es podria dir que estem units per una mateixa causa".

La clarinetista de Xàbia Lucía López opina que la iniciativa dels viatges ajuda a "fer grup, doncs s'enforteixen els vincles, sobretot amb la gent nova, i que la banda t'ofereix l'oportunitat d'entrar i aprendre". A nivell musical, José María Cuesta assenyala que una dels majors avantatges de pertànyer a la FUA és que "s'aprèn molt i s'adquireix una major responsabilitat", i també estar sota les ordres d'Iborra, un director "que transmet molt".

En aquesta edició, la UA va representar a Espanya al costat de dues universitats més (Màlaga i València, però en categories distintes), realitzant dos concerts en l'escenari de L'Atria, un espai emblemàtic de la ciutat francesa, amb un programa que va incloure 'Petita Fuga en Sol menor', de Bach; 'La Divina Comèdia', de Smith; 'The Kings on Forth', de Gregson; 'Malagueña', de Lecuona, i 'Amapola', de La Calle.

El Festival Internacional de Música Universitària de Belfort és un referent en el panorama musical internacional, i s'accedeix únicament per invitació. Pels seus escenaris han passat destacades agrupacions i músics, constituint un fòrum de trobada a tots els nivells. La presència de la FUA constitueix un reconeixement per als integrants de la Banda Universitària, pel prestigi que comporta la seua participació.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464