Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • CURSOS D'ESTIU-FÒRUM EUROPA EN LA SEU UNIVERSITÀRIA DE LA MARINA (BENISSA). DEL

CURSOS D'ESTIU-FÒRUM EUROPA EN LA SEU UNIVERSITÀRIA DE LA MARINA (BENISSA). DEL


Del 18 al 22 de juliol es desenvoluparan en la Seu Universitària de La Marina (Benissa) els Cursos d'Estiu-Fòrum Europa, amb la següent programació de seminaris: 'Los retos de las migraciones en la Unió Europea. Un debate abierto', 'L'Europa dels ciutadans', 'Teoría y práctica de la ciudadanía europea', 'El nacimiento de la astronomia moderna en Europa: observaciones y teorías' i 'Reflexiones sobre el amor'. El termini de matrícula finalitza el 27 de juny.

Los retos de las migraciones en la Unión Europea. Un debate abierto

La magnitud que està prenent l'entrada d'inmigrants en la Unió Europea ens ha de portar a un procés de reflexió entre els diferents estudiosos de les ciències humanes i socials. Aquest curs persegueix una posada en comú de les principals preocupacions que envolten el fenomen migratori en els límits comunitaris. El seu principal objectiu és obrir un debat entorn de les migracions com a fet social, destacant els següents aspectes:
· Relacionar la importància i significat de les cultures davant el repte multicultural en la Unió Europea.
· Exposar les situacions d'integració i exclusió des del punt de vista social, cultural i jurídic
· Mostrar un panorama de les migracions i de l'etnicitat en la Comunitat Europea
· Veure la influència de les ideologies i de les creències socials i religioses dels inmigrats en els contextos de les societats receptores.


L' Europa dels ciutadans

Aquest curs pretén, fonamentalment, acostar el procés d'integració europea als interessos i les necessitats dels ciutadans. Es tracta, d'una banda, d'aprofundir en el coneixement del funcionament de les institucions de la Unió Europea. D'altra banda, aquest curs també pretén tractar problemes més concrets que afecten als ciutadans, més encara en una comarca com la Marina Alta, on resideix un elevat nombre de ciutadans d'estats membres de la Unió Europea, és a dir, ciutadans comunitaris.


Teoría y práctica de la ciudadanía europea

Els objectius d'aquest curs són que els alumnes adquirisquen els coneixements teòrics necessaris, relatius als conceptes de constitució i ciutadania, que els permeten situar en el debat actual les temàtiques del curs.
Que els alumnes adquirisquen coneixements bàsics en matèria d'història de la Unió Europea, evolució jurídica i institucional de la Unió Europea i drets i deures dels ciutadans d'estats membres.
Que els alumnes coneguen les innovacions que la Constitució Europea introdueix en les matèries citades.
Que els alumnes adquirisquen els coneixements pràctics necessaris en matèria d'accés a la justícia i altres institucions europees, i garantia i protecció dels drets dels ciutadans europeus, per a actuar com a juristes en l'espai comunitari.
Que els alumnes aprenguen a abordar les matèries del curs amb una perspectiva de gènere.

El nacimiento de la astronomía moderna en Europa: observaciones y teorías

Els objectius d'aquest curs són exposar els coneixements observacionals sobre la posició i moviment dels astres i la seua relació amb els models teòrics dels Grècia antiga.
Discutir el sorgiment del model heliocèntric en la Itàlia medieval. L'astronomia dels segles XVI-XVII.
Informar sobre algunes fites i problemes de l'astronomia actual: el paper d'Europa. Actualitzar i aprofundir en el coneixement astonòmic per mitjà d'observacions a ull nu i amb telescopi del cel diürn i nocturn.
Iniciar al maneig de programes informàtics per a la simulació dels fen`mens i models astonómics.

Reflexiones sobre el amor

La universitat com a institució ha tractat aqueste tema amb molt poca freqüència o de manera lateral, és a dir, com a excusa per al tractament d'un assumpte més general. Per tant, aquest curs pretén en primer lloc acostar a l'entorn universitari una sèrie de reflexions sobre el sentiment amorós i les seues implicacions en la vida cultural, social i individual en l'ambit europeu.

En segon lloc, el curs té com a objectiu tractar l'amor d'una manera interdisciplinar, conscients que qualsevol enfocament particularista pot prestar-se a un reduccionisme que esterilitza el concepte d'amor mateix. Un tercer objectiu, de caràcter més experimental, es dirigeix cap a la comprensió de les nostres pròpies actituds i de les dels altres, respecte del comportament amorós.

PREU MATRICULACIÓ: 120 ?

ALLOTJAMENT: ALBERG GRATUÏT
Hi ha possibilitat de reservar una plaça gratuïta a l'alberg de Benissa.

INFORMACIÓ I MATRÍCULA:
Centre Coordinador de Seus Universitàries
Edifici Germà Bernàcer, planta baixa
Telèfon: 965 90 93 23 - fax: 965 90 38 39
Seu Universitària de La Marina, C/ Puríssima 57-59
Telèfon: 965 73 35 62 Fax: 965 73 04 22


Més informació: http://www.ua.es/va/estudios/seus/benissa/Curso05/estiu/verano05.html


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464