Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • LA COMUNICACIÓ SOCIAL DELS RISCOS NATURALS EN LA UNIVERSITAT D'ESTIU RAFAEL ALTAMIRA

LA COMUNICACIÓ SOCIAL DELS RISCOS NATURALS EN LA UNIVERSITAT D'ESTIU RAFAEL ALTAMIRA


Del 11 al 15 de juliol se celebra el curs "La comunicació social dels riscos naturals" en el marc de la Universitat d'Estiu Rafael Altamira, dirigit pel catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional, Jorge Olcina, l'objectiu del qual és una comunicació social científica dels riscos naturals, sense caure en un excessiu tremendisme però informant de manera eficaç i veraç sobre el perill que comporten els desastres naturals i la pèrdua econòmica que suposen per a la societat.

Amb aquesta finalitat s'ha elaborat un programa que reuneix a especialistes de primer nivell, procedents de variats camps del saber (sociòlegs, periodistes, comunicadors, geógrafos, físics, etc.) com Manuel Toharia (Museu de les Ciències Príncep Felipe), Nuria Gasulla Fernández (Direcció General d'Emergències de la Generalitat de Catalunya), Lluís Motes (Director d'Informatius i Esports de RTVV), Jorge Alcalde (Director de la revista QUO), entre altres. Així mateix, en el curs es presentaran experiències europees sobre comunicació social del risc, es realitzarà una valoració de la situació a Espanya i es proposarà, com treball col·lectiu de ponents i alumnes, l'elaboració d'un "Decàleg per a la correcta difusió de la informació del risc" que pretén ser un document operatiu de difusió en associacions de premsa i mitjans de comunicació en general.

Defensa constitucional

En Espanya la defensa de la seguretat de les persones és un dret constitucional (art. 17.1 de la Constitució Espanyola) i, no obstant això, no sembla que la preocupació pels riscos de la naturalesa depassi el mer interès circumstancial vinculat al desenvolupament d'un episodi de rang extraordinari (Biescas, Badajoz, són bons exemples d'això). La perillositat natural no preocupa com degués a l'Administració. Només des de la prevenció és possible evitar la pèrdua de vides humanes, finalitat fonamental de les actuacions de defensa davant els perills naturals. I la comunicació eficaç del risc és un camí eficaç per a la reducció dels perills de la naturalesa. Així, es podrà eradicar la irresponsable actitud d'imputar a la naturalesa la culpabilitat d'accions desenvolupades per l'home en un territori els trets físics del qual, sorprenentment, molt sovint, ignora. La bona comunicació dels aspectes del risc natural a la societat és, en definitiva, una postura de respecte cap a les lleis essencials de la Naturalesa i cap als drets fonamentals del ser humà.

Espanya, país de risc

La societat global és una societat del risc. Cap territori de la superfície terrestre és aliè als perills de la naturalesa. Els desastres naturals provoquen, anualment, danys per valor de milers de milions d'euros en assentaments i activitats econòmiques i, el més greu, centenars de morts. Afecten a totes les regions de la terra. Això sí, els efectes són diversos segons l'àrea planetària afectada; les regions més avançades han desenvolupat mitjans de defensa més o menys eficaços. No obstant això, en les regions més pobres el succés d'un esdeveniment natural de rang extraordinari sol deixar gairebé sempre un rastre de desolació i caos. Els episodis recents del Tsunami en el sud d'Àsia proporcionen exemples de destrucció i mort d'enorme calat social.

Espanya és un dels espais geogràfics d'Europa més afectat pels perills de la naturalesa, a causa de la seva posició geogràfica, el seu caràcter peninsular, la seva topografia i l'ocupació humana. Els perjudicis econòmics ocasionats per esdeveniments atmosfèrics extraordinaris representen, segons anys, entre 0,15 % i 1% del PIB, corresponent un elevat percentatge d'aquests (60-75%) al sector agrari. En el decenni 1990-2000 les pèrdues anuals per riscos de la naturalesa a Espanya s'ha elevat a 7.350 milions de ?. Durant el Decenni Internacional per a la Reducció de Desastres Naturals 1990-1999, s'han registrat a Espanya un total de 1.094 víctimes mortals deguts a l'acció dels perills naturals: 100 víctimes a l'any de mitjana. Temporals marítims i inundacions són els riscos naturals que més víctimes ocasionen.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464