Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • TERCERA SETMANA DELS CURSOS D'ESTIU RAFAEL ALTAMIRA

TERCERA SETMANA DELS CURSOS D'ESTIU RAFAEL ALTAMIRA


La tercera setmana de la Universitat d'Estiu, que es va inaugurar el 18 de juliol amb la ponència de la diputada socialista i exministra de Cultura Carmen Alborch La ciutadania de les dones, i que finalitza el 22 de juliol, inclou vuit cursos en el qual es donen cita destacats docents i especialistes. Amb aquesta setmana finalitza la Universitat d'Estiu Rafael Altamira.

El curs Cinema i literatura: noves propostes, dirigit pel professor titular del Departament de Filologia Catalana Joaquim Espinós, té com objectiu divulgar els manifestacions cinematogràfiques contemporànies d'inspiració literària, especialment les centrades en la literatura catalana. Participaran en el curs, entre uns altres, el catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de València Josep Lluís Sirera, que ha treballat per a televisió com dialoguista de les sèries de Canal 9 Herència de sang i A flor de pell, i argumentista dels nombrosos capítols de la sèrie El Súper de Telecinco, i Juan Antonio Ramírez, ajudant de direcció de més de 30 pel·lícules per a directors com Luís Buñuel, François Truffaut o Pedro Almodóvar, i fundador i director de "Eutopía", l'escola de cinema independent d'Alacant.

El curs Cultura, homosexualitat i homofòbia, dirigit pel catedràtic de Filologia Anglesa de la UA Félix Rodríguez, pretén normalitzar i fer visible al col·lectiu homosexual dintre de l'àmbit universitari, així com recuperar la memòria històrica, conèixer la seua present i debatre sobre el seu futur dintre de la universitat donant a conèixer la diversitat i riquesa de la seua subcultura. En el seminari participaran, entre uns altres, l'escriptor Eduardo Mendicutti, i la presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transexuales i Bisexuales Beatriz Gimeno.

El curs L'auge de la mediació II: la mediació comunitària, social-intercultural, dirigit pel professor titular de l'Escola de Treball Social de la UA Javier Domínguez Alonso, pretén donar a conèixer els aportis actuals en matèria de mediació comunitària i social-intercultural en distints contextos i països. El curs contarà amb la presència, entre uns altres, de la mediadora i negociadora d'Internacional Griggs Velázquez Consulting Thelma Butts, qui ha intervingut casos civils i penals per a tribunals i jutjats, disputes en sistemes educatius i districtes escolars, contractes comercials, casos federals de drets civils, entre comunitats i altres grups, i entre persones i grups amb diferències culturals o ideològiques.

El curs Guerra i violència: aportes de la bioantropología al coneixement històric, dirigit pel doctor en Medicina i Cirurgia, catedràtic d'Universitat de l'àrea de Biologia Cel·lular, especialista en Patologia (Anatomia Patològica) i investigador en neurobiología Joaquín de Juan Herrero, pretén crear un fòrum multidisciplinar on es puguen integrar persones procedents de diferents disciplines científiques, evidenciant la necessitat de la transdisciplinariedad per a l'avanç del coneixement científic. El seminari contarà amb la presència, entre uns altres, de l'antropòleg Luis Fondebrider, qui després de la tornada de la democràcia a l'Argentina en 1983, juntament amb un grup de professionals de l'Arqueologia, Antropologia, Medicina i Informàtica funda una organització cridada Equip Argentí d'Antropologia Forense (EAAF) amb l'objectiu de documentar científicament les violacions dels Drets Humans que s'havien produït en l'Argentina entre 1976 i 1983. Actualment és president del EAAF.

El curs L'alternativa del programari lliure en la societat de la informació, dirigit pel professor del departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA Jorge Calera Rubio, pretén oferir una àmplia introducció al programari lliure com alternativa al programari privatiu. Participen, entre uns altres, el vicepresident de la Plataforma de Desenvolupament Novell Miguel de Icaza Amozurrutia, que en 1999 va rebre el Premi d'Innovació del Massachussetts Institute of Technology i en 2003 el Premi Cambrescat Internacional.

El curs L'empresa familiar: problemes i solucions, dirigit pel director de la Càtedra d'Empresa Familiar de la UA Ángel Sánchez Sánchez, que tracta de donar a conèixer diversos aspectes relacionats amb l'empresa familiar, contarà amb la presència, entre uns altres, del director general de Xocolates Valor Pedro López López, el director general de Pikolinos Francisco Oliver Guardiola, el coordinador de Recursos Humans i Relacions Externes de Mercadona Jesús Yelo Pérez, i el director general Adjunt de la CAM Vicente Soriano Perol.

El curs La literatura infantil en el futur immediat: la imatge i les noves tecnologies, dirigit pel catedràtic d'Escola Universitària (Didàctica de la Llengua i la Literatura) Antonio Mula Franco, planteja la necessitat de fer l'aprenentatge més atractiu mitjançant la imatge i les noves tecnologies. El curs contarà amb la presència, entre uns altres, de l'autora Lolo Rico que des de 1970 ha treballat com guionista, programadora i realitzadora en RTVE, i ha estat responsable de l'Àrea de Programes Infantils i Juvenils de 1991 a 1992. Lolo Rico ha obtingut el Premi Ones i el Premi NIKÉ, otorgat per la Comunitat Europea.

El curs Medi ambient, paisatge i planificació del territori, dirigit pel professor titular de Geografia Física del Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional de la UA Juan Antonio Marco Molina, que té com objectius destacar el paper del paisatge en la planificació territorial i mostrar mètodes i tècniques en l'estudi del paisatge de cara a l'ordenació i planificació territorial, contarà amb la participació del professor emèrit de Geografia Física de la Universitat de Sevilla José Manuel Rubio Recio, autor de nombrosa bibliografia d'aquesta disciplina acadèmica.VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464