Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • EL PRÒXIM 3 D'OCTUBRE S'OBSERVARÀ UN ECLIPSI ANUL·LAR DE SOL

EL PRÒXIM 3 D'OCTUBRE S'OBSERVARÀ UN ECLIPSI ANUL·LAR DE SOL


El pròxim 3 d'octubre des d'Alacant, tindrem la fortuna de contemplar un eclipsi anul·lar de Sol. L'Escola Universitària d'Òptica i Optometria (EUOO) d'Alacant instal·larà en el Campus de la UA dos llocs de repartiment d'ulleres amb filtres específics per a l'observació de l'eclipsi. Aquest espectacle no es veu tots els dies, de fet el pròxim està previst per a 2026. Però devem ser cautes, l'observació directa de l'eclipsi requereix una protecció especial per a prevenir lesions oculars greus i irreversibles. No és gens aconsellable mirar directament a través de cristalls fumats, ulleres de sol convencionals, radiografies o negatius fotogràfics; en aquestes condicions, la retina pot sofrir importants danys. La EUOO, en col·laboració amb l'empresa Federópticos distribuirà de manera totalment gratuïta ulleres de protecció Zeiss, especialment concebudes per a l'observació directa del sol, sense cap perill per a la salut ocular.

El pròxim eclipsi
L'eclipsi anul·lar de sol serà visible des de tota la Península Ibèrica, Canàries, Balears, gran part d'Europa i nord d'Àfrica. L'eclipsi es veurà com "parcial" des de la majoria del territori espanyol i com "anular" per als observadors situats en una estreta franja de 100 Km d'amplària que creuarà la península de nord-oest a sud-est, seguint una línia Vigo-Madrid-Denia. La fase de màxima anularidad, que durarà uns quatre minuts, tindrà lloc cap a les onze del matí.

Cura amb el sol!
La impressionant visió d'un eclipsi de sol ha atret al llarg de la història a milions de persones. L'observació directa i els diferents artilugis d'observació "casolans" (cristalls fumats, negatius de pel·lícula, etc.) han danyat moltes retines de forma irreversible. Els primers telescopis del segle XVII oferien possibilitats d'observació massa temptadores i molts astrònoms van sofrir les conseqüències del seu apassionat treball. Encara que també va utilitzar tècniques de projecció segures per a mirar el sol i les seues taques, la ceguesa va acompanyar a Galileu en els últims anys de la seua vida. Avui dia, els astrònoms observen els diferents fenòmens solars amb tot tipus de garanties; per altra banda, els mitjans de comunicació alerten amb campanyes de protecció ocular cada vegada que s'aproxima un eclipsi.

Efectes nocius d'una excessiva exposició a la radiació solar
Les persones que no prenguen precaucions poden sofrir greus lesions i fins i tot pèrdua de visió. A més, hi ha una clara relació entre l'aparició primerenca de cataractes i l'excés d'exposicions solars. En l'actualitat hi ha 16 milions de persones en tot el món afectades de ceguesa per efecte de cataractes; segons estimacions de la OMS, el nombre d'aquests casos causats per excés d'exposició als rajos UV podria ser de fins a un 20%. Altra conseqüència de l'exposició dels ulls als rajos UV són la fotoqueratitis (inflamació de la còrnia i de iris) i la fotoconjuntivitis (inflamació de la conjuntiva, que és la membrana que recobreix l'interior de les parpelles). Aquests trastorns són dolorosos però reversibles i s'eviten fàcilment usant ulleres de protecció. Entre els possibles efectes crònics es conten l'aparició de pterigium (teixit opac blanc que es forma en la còrnia), i el càncer de cèl·lules escamosas de la conjuntiva.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464