Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • UN SEMINARI CONMEMORA EL CENTENARI DE 'CANTOS DE VIDA Y ESPERANZA' DE RUBÉN DARÍO

UN SEMINARI CONMEMORA EL CENTENARI DE 'CANTOS DE VIDA Y ESPERANZA' DE RUBÉN DARÍO


Del 26 al 28 d'octubre, tindrà lloc el seminari 'Rubén Darío: Cien años de 'Cantos de vida y esperanza', organitzat pel Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, i la Diputació d'Alacant, a través de l'Institut de Cultura Juan Gil Albert. El seminari, que pretén commemorar el centenari d'aquesta obra clau del modernisme que va influir de manera decisiva en corrents poètics posteriors, comptarà amb la presència d'especialistes de reconegut prestigi que tractaran en profunditat els diversos aspectes que van envoltar la publicació, l'èxit i les ressonàncies d'aquest llibre i del seu autor, tots dos referències fonamentals per a la cultura del segle XX. El seminari es realitzarà a la Sala Aifos.

El dimecres 26 d'octubre, a les 10.00 h, tindrà lloc la inauguració del seminari. En l'acte intervindran el vicerector d'Extensió Universitària, Jesús Pradells; les directores del seminari, Carmen Alemany Bay i Remedios Mataix Azuar; el director de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Joaquín Santo; i el director del Departament de Cultura de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Jorge Soler Díaz.

En la primera sessió, presentada per Carmen Alemany Bay, tindrà lloc la conferència inaugural "Muy poca vida i menos esperanza: el último Rubén Darío", a càrrec del catedràtic de Literatura Espanyola de la UA, Guillermo Carnero Rabat, que es desenvoluparà a partir de les 10.30 h. La segona sessió, presentada per Beatriz Aracil Baró, començarà a les 12.00 h, amb la ponència "Dibujos y cantos: construcción y evolución de la imagen en Rubén Darío", a càrrec de la professora de Literatura Hispanoamericana de la Universitat Complutense de Madrid, Rocío Oviedo Pérez de Tudela. A les 13.00 h, s'efectuarà la ponència "1905: Darío ante El Quijote", pel catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la UA, José Carlos Rovira.

Dijous, 27 d'octubre

La tercera sessió, presentada per Eva Valero, s'iniciarà a les 09.00 h, amb la conferència "De como los poetas latinoamericanos recuerdan a Rubén Darío", impartida per la professora de Literatura Hispanoamericana de la UA, Carmen Alemany Bay. A les 10.00 h, el professor de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Sevilla, Alfonso García Morales, desenvoluparà la ponència "Los raros pictóricos de Darío: Arnold Böcklin". La quarta sessió, presentada per Miguel Ángel Auladell Pérez, començarà a les 11.30 h, amb la ponència "Silva vs. Darío: la polémica que nunca existió", a càrrec de la professora de Literatura Hispanoamericana de la UA, Remedios Mataix Azuar. A les 12.30 h, el catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat Autònoma de Madrid, Teodosio Fernández, realitzarà la ponència "Variaciones de otoño: claves históricas y culturales para los 'Cisnes y otros poemas'". A las 13.30 h, hores, Teodosio Fernández presentarà l'edició, elaborada per José Carlos Rovira, de 'Cantos de vida y esperanza'.

Divendres, 28 d'octubre

La cinquena sessió, presentada per Remedios Mataix Azuar, començarà a les 09.00 h, amb la conferència "Rubén Darío y las escritoras. El caso de Aurora Càceres", a càrrec de la catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Salamanca, Carmen Ruiz Barrionuevo. A les 10.00 h, el professor de Literatura Espanyola de la Universitat d'Alacant, Miguel Ángel Auladell, realitzarà la ponència "La España heredada y la España ganada por Rubén Darío". El seminari conclourà a les 12.30 h, amb la presentació de la Biblioteca d'autor Rubén Darío de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes de la UA, a càrrec de José Carlos Rovira i Beatriz Aracil.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464