Saltar apartados

LA TRANSICIÓ A LA DEMOCRÀCIA A ALACANT(1974-1982)


Del 10 de març a 23 d'abril s'exposarà en el Club Informació l'exposició La transició a la democràcia a Alacant (1974-1982), organitzada per la Universitat d'Alacant i diari Información.
L'any 2004 va sorgir l'Arxiu de la Democràcia, com a iniciativa del Vicerectorat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, un projecte obert a la participació dels ciutadans i de les entitats, amb les donacions dels quals s'està constituint un fons documental especial dins de l'Arxiu General de la Universitat d'Alacant. Està format per testimoniatges escrits, gràfics, sonors i audiovisuals sobre els esforços que en la política, la cultura, l'economia i els moviments ciutadans es van dur a terme per recuperar les llibertats perdudes des de la victòria franquista el 1939 i sobre el desenvolupament d'aquestes mateixes activitats en els últims temps, quan ja es van restablir aquestes llibertats després de la transició de la dictadura a la democràcia.
L'objectiu de l'Arxiu és doble: d'una banda, assegurar la conservació dels documents, mitjançant processos de restauració, catalogació i digitalització i, d'una altra banda, proporcionar l'accés d'investigadors i ciutadans en general a aquests documents, directament o per mitjà d'Internet. Des de finals de 2005, funciona la pàgina web de l'Arxiu de la Democràcia (www.archivodemocracia.ua.es), que possibilita la recerca i consulta dels documents. D'altra banda, l'Arxiu aspira a ser, a més, un estímul per al coneixement de la nostra història a través d'exposicions, conferències i publicacions, de manera que puga contribuir a mantenir viva la memòria col·lectiva cívica i democràtica.
En conseqüència, s'ha preparat aquesta exposició titulada «La transició a la democràcia a Alacant (1974-1982)», amb la qual es pretén contribuir a un coneixement més directe dels eixos centrals de la transició a la província d'Alacant des dels últims anys de la dictadura fins a la democràcia i, alhora, presentar en tota la província, gràcies a la itinerància de l'exposició, l'Arxiu de la Democràcia, com a projecte de la Universitat d'Alacant obert a la col·laboració de tots.
L'exposició ens mostra en un discurs agrupat en diversos blocs temàtics, en primer lloc, l'evolució cronològica dels esdeveniments, des de la mort de Carrero Blanco en l'atemptat perpetrat per ETA a la fi de 1973, fins al triomf electoral del PSOE a l'octubre de 1982. En cadascun dels panells es reprodueixen fotos, notícies de premsa, pamflets, fullets i revistes que, al costat del relat del que estava ocorrent en el conjunt d'Espanya i a una cronologia dels esdeveniments més rellevants a la província, tracten de seguir el fil d'uns fets que es desenvolupaven amb extraordinària rapidesa i que provocaven continus canvis en la situació i les expectatives polítiques.
En segon lloc, deu panells informen sobre la història i implantació dels partits i sindicats més representatius de l'època, que en aquells anys van jugar un paper decisiu en la consecució de les llibertats: recordem, entre d'altres, i com a homenatge, les constants reivindicacions i vagues dels treballadors del calçat, la construcció, el tèxtil, el metall, la banca, l'ensenyament, etc., com també les manifestacions, campanyes electorals i mítings a favor de la llibertat, l'amnistia i un sistema democràtic.
I finalment, un tercer apartat abasta diversos aspectes culturals i socials: en el terreny de la cultura, des de les activitats que portaven a terme l'Aula de Cultura de la Caja de Ahorros del Sureste, el Club d'Amics de la UNESCO i entitats similars que hi havia en nombroses localitats de la província, fins a l'Homenatge dels Pobles d'Espanya a Miguel Hernández, passant per la labor desenvolupada per grups de teatre, cantautors, artistes plàstics, cine-clubs; les lluites de l'oposició democràtica per recuperar les nostres senyes d'identitat; la constant labor de les feministes per a aconseguir una consideració social i legal de les dones més justa; els treballs dels primers grups ecologistes per a defensar el medi ambient i el paper del moviment veïnal en la solució dels problemes que en nombrosos barris de les nostres ciutats havia creat un desenvolupament econòmic a ultrança i un urbanisme depredador. També es fa referència a la creació, en plena transició, de la Universitat d'Alacant, que tanta importància ha tingut per al creixement i progrés de la província, i a alguns dels molts canvis que les llibertats van portar en la vida quotidiana i que van significar noves pautes de conducta en la ciutadania.
Al costat dels panells que tracten d'abordar tots aquests aspectes, s'exposen alguns dels cartells, pamflets, adhesius, fullets, revistes, manifestos i fotografies dels fons que han sigut dipositats en l'esmentat Arxiu. En aquests documents es trobaran veus i contraveus, paraules entusiasmades o desafiadores, llums i ombres a l'entorn d'aquelles urgents reclamacions de llibertat, amnistia i autonomia.
Es tracta, no obstant això, d'una primera aproximació a un tema que tanta expectació va crear en la societat espanyola i que va generar una documentació històrica abundant i valuosa. Com el mateix Arxiu, aquesta mostra ens recorda l'esforç de tantes persones per a soscavar la dictadura franquista i conquistar les llibertats que eren comunes a l'entorn europeu. Van ser anys, en paraules de Bernat Capó, de «lluita, por i esperança», en els quals molts ciutadans i ciutadanes es van mobilitzar, van protestar contra innombrables injustícies i abusos, es van organitzar en associacions professionals, culturals, cíviques, sindicals o polítiques, van reclamar els seus drets, van aprendre la democràcia, arriscant, uns més i uns altres menys, per a aconseguir eixir de la nit franquista en la qual ens hauríem mantingut algun temps més si no haguera sigut pels milers i milers d'homes i dones que no solen figurar en les històries oficials de la transició.

Club Diario Información

Dilluns-Divendres: 17.30-21.30 h.
Dissabtes, Diumenges i festius: 11-14 h.
Entrada lliure


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464