Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • INAUGURACIÓ DE LA MOSTRA 'LA TRANSICIÓ A LA..'ESPAI D'ART DEL PALAU COMTAL DE COCENTAINA

INAUGURACIÓ DE LA MOSTRA 'LA TRANSICIÓ A LA DEMOCRÀCIA EN ALACANT' A L'ESPAI D'ART DEL PALAU COMTAL DE COCENTAINA


El 9 de juny, a les 20.30 h, s'inaugurarà a l'Espai d'Art del Palau Comtal de Cocentaina la mostra "La transició a la democràcia en Alacant (1974-1982)", organitzada pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i el diari Información. L'acte comptarà amb la presència del vicerector d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, Jesús Pradells; l'alcalde de Cocentaina, Josep Marset, i els comissaris de l'exposició, Carlos Mateo i Francisco Moreno. Després del període d'exhibició al Club Información, la mostra comença el seu itinerari per les seus universitàries i els municipis del sud del País Valencià, amb la finalitat de contribuir a la divulgació i el coneixement de la nostra història més recent.

L'exposició naix arran del projecte Arxiu de la Democràcia, una iniciativa d'Extensió Universitària oberta a la participació ciutadana, que pretén recuperar la memòria històrica dels anys de la transició, a través de documents escrits, gràfics, sonors i audiovisuals. L'objectiu de l'Arxiu és doble: assegurar la conservació dels documents mitjançant processos de restauració, catalogació i digitalització i proporcionar l'accés als seus fons als investigadors i a la ciutadania en general, directament o a través d'Internet. A més, l'Arxiu aspira a convertir-se en un estímul per al coneixement de la nostra història, a través d'exposicions, conferències i publicacions, de manera que contribuïsca al manteniment de la memòria col·lectiva, cívica i democràtica.

Memòria històrica

L'exposició mostra l'evolució cronològica dels esdeveniments de l'anomenada transició democràtica, des de la mort en atemptat de Carrero Blanco fins al triomf electoral del PSOE a l'octubre de 1982. Els diversos panells de l'exposició reprodueixen fotos, notícies de premsa, pamflets, fullets i revistes que, juntament amb un relat del que llavors ocorria a Espanya i una cronologia dels esdeveniments més rellevants en les comarques d'Alacant, tracten d'aproximar-se a uns fets que es desenvolupaven amb extraordinària rapidesa i que provocaven canvis continus en la situació i les expectatives polítiques. A més, s'hi incorpora un panell amb informació referent al municipi que acull la mostra.

Així mateix, deu panells informen sobre la història i la implantació dels partits i sindicats més representatius de l'època, que en aquells anys van ocupar un paper decisiu en la consecució de les llibertats. Un tercer apartat abasta diversos aspectes culturals i socials. Així, en el terreny de la cultura, s'hi recorden les activitats que duien a terme l'Aula de Cultura de la Caja de Ahorros del Sureste, el Club d'Amics de la UNESCO i altres entitats similars que existien en molts del nostres pobles, l'Homenatge dels Pobles d'Espanya a Miguel Hernández, el treball labor desenvolupat per grups de teatre, cantautors, artistes plàstics, clubs de cinema, etc.

També s'hi fa referència a la creació, en plena transició, de la Universitat d'Alacant, que tanta importància ha tingut en el creixement i el progrés de la província, i a alguns dels nombrosos canvis que les llibertats van incorporar a la vida quotidiana i que van significar noves pautes de conducta en la ciutadania. Amb els panells, s'exposen alguns dels cartells, pamflets, adhesius, fullets, revistes, manifests i fotografies dels fons que han estat dipositats a l'Arxiu.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464