Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • EL MUA INAUGURA 'VISIONS NOCTURNES' I 'CIRCUITS TANCATS'

EL MUA INAUGURA 'VISIONS NOCTURNES' I 'CIRCUITS TANCATS'


El 3 d'octubre, a les 20.00 h, s'inauguren al MUA dos noves exposicions: "Visions nocturnes", de Cristina Fontsaré, i "Circuits tancats", de David Trujillo. La primera engloba les fotografies misterioses i fantasmagòriques de l'artista, mentre que Trujillo presenta una sèrie d'instal·lacions en les quals el visitant intervé de manera activa. Les exposicions s'exhibiran fins al 12 de novembre.

"Visions Nocturnes". Cristina Fontsaré

Cristina Fontsaré presenta "Visions nocturnes", una exposició que, seguint la trajectòria de l'artista, es basa en la descontextualització i recontextualització d'imatges que, partint d'un significat, les dota de nous significants.

Un gronxador, una piscina, unes xiquetes pujades a uns arbres, una caravana... però hi ha una alguna cosa més. El moment, la llum i la càmera transformen les imatges i les fan misterioses i fantasmals. Llavors deixem de mirar-les per a veure-les.

Les imatges de Cristina es miren, sorprenen i tot seguit es lligen. Inquietants i sinistres juguen amb el clarobscur i alhora amb nosaltres. Imatges aparentment innocents, que a plena llum serien simplement el dia a dia de qualsevol zona vacacional.

Significats plurals i intransferibles estretament lligats a l'horitzó de la tradició personal. Una tradició que ficcionalitza els diferents aspectes de la realitat i ofereix diverses lectures a les imatges presentades.

La llum i la foscor, el que és evident i allò que roman amagat, jocs productors de subjectivitats que precisen un marc dialèctic personal, que conclou en el moment que el lector aporta els seus sentiments per a transformar i resituar.

Aquest diàleg transforma les imatges en quelcom sinistre, on allò reconeixible se'ns torna enigmàtic, tancat i llunyà. La por, el terror, el desig, l'ansietat psicològica i el que desconeixem hi van apareixent terriblement sublimats a través del joc. Veiem, mirem, captem, percebem i llegim tot allò que la imatge no mostra.

La llum de la llanterna solament serveix de guia o, potser, només juga amb nosaltres.

Com Paul Valery deia, "Els meus versos tenen el sentit que se'ls vulga donar"


"Circuits Tancats". David Trujillo

David Trujillo ha disposat per a aquest nou projecte, seguint fidelment la línia de treball que dóna cos al desenvolupament pràctic dels seus plantejaments, unes instal·lacions que necessiten la intervenció del visitant com a dramatització d'una realitat que ens embolica, però que, dissolta en el soroll diari, passa desapercebuda, aliena a la pressa de les nostres tasques i aparentment distant a la velocitat del nostre trànsit. El visitant, convertit en actor, és convidat a interpretar-se ell mateix sota unes regles de joc que queden fora del seu control. La visita a les quatre instal·lacions que componen l'exposició, amb una eficaç posada en escena, són una ineludible crida d'atenció que convida a la reflexió de l'espectador.

Els sistemes d'enregistrament capturen permanentment la imatge del visitant en entrar en el camp d'acció, els seus moviments i incertesa són part de l'escena, imatges en circuit tancat a les quals no sempre té accés el visitant mateix, en el seu paper d'intèrpret d'una narració espontània, a causa del fet que la intencionada disposició dels equips no fa possible al protagonista ser simultàniament espectador i fa que es debata entre la possibilitat de veure o la de ser vist.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464