Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • 'LA INFORMACIÓ DEL 23-F ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ' A LA SALA AIFOS

'LA INFORMACIÓ DEL 23-F ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ' A LA SALA AIFOS


"La informació del 23-F als mitjans de comunicació" és el títol de la mostra que s'exposa del 30 d'octubre al 17 de novembre a la sala Aifos, un recull de diversos materials informatius sobre el colp d'estat del 1981. Organitzada pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Unió de Periodistes Valencians, l'exposició constitueix una oportunitat única per a conèixer, a través de les diverses visions dels mitjans de comunicació, un fet transcendental per a la història d'Espanya, ara que han passat 25 anys.

Segons explica el comissari de l'exposició, Eduard Torres, la mostra sorgeix de la informació que va recopilar la Unió de Periodistes l'any 1981, "un material que va ser la base de l'acusació de la Fiscalia de l'Estat contra els colpistes". "En un dels panells que s'exhibeixen ―afig― es poden veure dues portades de Diario 16 sobre l'acusació formulada i la llista d'inculpats".

En la mostra, configurada com un estudi sobre l'evolució de la informació, s'exhibeixen les portades de diaris valencians i de tot l'estat com ara Información, Levante, Las Provincias, Diario de Valencia, El País, Diario 16, Ya o Alcázar; a més de revistes, fotografies i documents audiovisuals realitzats la setmana del 23-F per un equip de TVE, a més de documentals de Canal 9, Antena 3 i TVE emesos en complir-se 10 i 20 anys del colp militar. El material seleccionat, que prové d'hemeroteques i dels periodistes que van guardar la informació, es complementa amb una extensa bibliografia que analitza els fets i les seues repercussions.

Paral·lelament a la mostra, s'ha editat un llibre amb els testimoniatges de 37 periodistes valencians que van viure en primera persona el toc de queda, la visió dels tancs pels carrers de València i la vigilància amb cetme en les redaccions. Un estudi sobre la premsa comarcal completa la visió personal dels protagonistes dels fets.

Aquesta mostra s'emmarca en el conveni de col·laboració de la UA amb la Unió de Periodistes Valencians, arran del qual es duen a terme actuacions com el Taller de Periodisme Polític, impartit per Pere Rostoll, que es desenvoluparà fins al 15 de gener en la Universitat d'Alacant.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464