Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • CONFERÈNCIA SOBRE AIGUA I COOPERACIÓ AMB JOSÉ MARÍA SANTAFÉ A LA SEU

CONFERÈNCIA SOBRE AIGUA I COOPERACIÓ AMB JOSÉ MARÍA SANTAFÉ A LA SEU

Organitzat per la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant, dimarts que ve, 6 de març, José María Santafé Martínez oferirà, a la Seu Universitària d'Alacant, el col•loqui-conferència titulat “Aigua i cooperació internacional: problemes globals, solucions locals”. L'acte, que començarà a les 20.00 h, tindrà lloc a la sala Rafael Altamira. L'entrada és lliure, limitada a la capacitat de la sala.

El conferenciant: José María Santafé Martínez
Especialista en aigua, desenvolupament sostenible i enginyeria hidràulica, José María Santafé Martínez és enginyer de Camins Canals i Ports. Ha ocupat diversos llocs de responsabilitat en el Ministeri de Medi Ambient, on va ser director d'Obres Hidràuliques i Qualitat d'Aigües i subdirector general de Planificació i Desenvolupament Sostenible, entre altres càrrecs. Actualment dirigeix el parc de maquinària del Ministeri de Medi ambient.


La conferència
L'aigua, com moltes vegades s'ha dit, constitueix un recurs natural indispensable per a la vida. La visió de l'aigua ha estat sempre associada al territori, tant pel que fa als aspectes culturals i socials com als econòmics. En els últims vint anys, s'ha produït un canvi substancial d'enfocament a l'hora de tractar els problemes relatius a l'aigua, basat en la percepció de l'escassesa i deterioració. La comunitat internacional ha anat creant una sèrie de principis generals sobre la gestió de l'aigua, que van incorporant-se a les legislacions estatals i, també, està intensificant les actuacions de cooperació internacional en temes d'aigua. Tenint en compte aquestes consideracions, la conferència tractarà tres eixos principals:

L'aigua en les relacions entre els països
Analitzarà l'articulació de les relacions, no sempre amistoses, per a compartir un recurs comú. El problema és avui en dia especialment rellevant, ja que hi ha 263 conques hidrogràfiques compartides per dos o més països, cosa que representa aproximadament el 60 per cent dels recursos mundials, que cobreixen el 45’3 per cent de la superfície terrestre, on viu el 40 por ciento de la població. S’hi farà un especial examen de les relacions entre Espanya i Portugal quant als rius comuns.

Els principis internacionals de gestió de l'aigua
Alguns d'aquests principis, com el de la gestió integral per conques, formen part del nostre patrimoni cultural des de fa molts anys, però en altres casos, en particular la incorporació dels aspectes econòmics a la gestió de l'aigua o els enfocaments de gènere, hi ha moltes resistències a prendre’n consciència. En el centre del debat social, es troba la consideració del dret a l'aigua com un dret fonamental de la persona.

La cooperació internacional
Està totalment demostrada l'estreta relació entre la disponibilitat d'aigua i la pobresa, en la mesura que l’aigua facilita un millor desenvolupament de la persona humana en aspectes com la salut i l'alimentació. La Cimera del Mil•lenni de Nacions Unides va fer especial èmfasi a relacionar els programes de cooperació en matèria d'aigües amb els de prevenció de la pobresa. La resposta dels països desenvolupats, sempre insuficient, s'està orientant en aquesta direcció. S'hi analitzaran de manera especial la cooperació espanyola i la Iniciativa sobre l'aigua de la Unió Europea.
Conèixer els debats que es produeixen ara al món, amb relació a l'aigua, pot ajudar-nos a comprendre millor la nostra pròpia situació pel que fa a aquest recurs vital. Saber la manera en què l'aigua ajuda a resoldre problemes de pobresa pot donar-nos una millor dimensió al nostre propi esforç per mantenir i millorar les nostres aigües.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464