Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • PERSONATGES HISTÒRICS DE L'AMÈRICA COLONIAL I PRECOLOMBINA

PERSONATGES HISTÒRICS DE L'AMÈRICA COLONIAL I PRECOLOMBINA

Que la literatura reinventa constantment a determinats personatges històrics, per a adequar-los al context històric del moment i mantenir-ne sempre vigent la importància, és una de les conclusions extretes durant la primera jornada del col•loqui internacional que té lloc a la Universitat d'Alacant. Sota el títol “A l’entorn del personatge històric: figures precolombines i colonials en la literatura hispanoamericana des de la independència fins als nostres dies”, el col•loqui està dirigit pel catedràtic de Literatura Hispanoamericana José Carlos Rovira Soler, amb el suport del Vicerectorat d'Extensió Universitària.

L’objectiu d'aquest encontre “és abordar el tractament literari que s'ha fet dels principals personatges històrics de l'Amèrica precolombina i colonial i analitzar com alguns estan sotmesos a un revisionisme constant i com d’altres se silencien o eclipsen contínuament de tan contradictoris com són”, explica Rovira.

El col•loqui, que ha començat aquest matí amb 60 alumnes inscrits, comptarà amb la participació de més d'una vintena d'estudiosos arribats de diverses universitats, figures de primera línia com Emilia Perassi, de la Universitat de Milà; Daniel Meyrán, de la de Perpinyà; Trinidad Barrera, de la de Sevilla; Paco Tovar, de la de Lleida, i Luis Sainz de Medrano, de la Complutense de Madrid.

Un dels aspectes més destacats del col•loqui ha sigut segons Rovira, “que les ponències es plantegen com un debat obert, en què estan participant de manera molt activa estudiants i acadèmics”.

El catedràtic de la Universitat de Milà, Giuseppe Bellini ha sigut l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural, en què ha abordat el tractament que s'ha fet de figures com Cristòfol Colom, Hernán Cortés o Moctezuma en el teatre del segle XX.

El col•loqui es desenvoluparà fins al divendres que ve, 30 de març, a la sala de graus de l'Escola d'Òptica. Demà, dia 29 d'abril, les conferències tindran lloc en sessions de matí i de vesprda, des de les 10,.00 h fins a les 14.00 h i des de les 17.00 h fins a les 19.45 h.

La trobada ha sigut organitzada per la Unitat d'Investigació que dirigeix José Carlos Rovira i compta amb la col•laboració del Centre d'Estudis Mario Benedetti i la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència de la Generalitat Valenciana.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464