Saltar apartados

MAIG NEGRE A LA SEU D'ALACANT

Novela i cinema negre, crim i política en la ficció i en la societat seran els al·licients de la tercera edició de Maig Negre Crim i política, unes jornades on autors i especialistes reflexionen sobre aquest gènere, i que enguany celebra una trobada amb el director, guionista i productor cinematogràfic Pedro Costa titulada La huella del crimen, que serà presentat per David G. Panadero, periodista i estudiós del cinema i de la novel·la negra. Així mateix, les jornades inclouran les ponències del novelista i guionista Fernando Marías i de l'escriptor i traductor David C. Hall, i es projectaran pel·lícules de Costa Juan Antonio Bardem i Vicente Aranda.

Les jornades, organitzades pel Vicerectorat d'Extensió Universitària, amb la col·laboració de la llibreria 80 Mundos, i coordinades per Mariano Sánchez Soler, es desenvoluparan del 22 al 27 de maig en la Seu Ciutat d'Alacant. L'entrada és lliure limitada a l'aforament de la sala.


Dimarts 22 de maig

Les jornades començaran aquest dia, a les 20.00 hores, amb la presentació Sèrie negra, crim i política, a càrrec de Mariano Sánchez Soler. A les 20.30 hores, Fernando Marías impartirà la ponència Novela no negra/negra ¿un género en ciernes?

Dimecres 23 de maig

El 23 de maig, a les 20.00 hores, se celebrarà la xarrada-col·loqui L'última novel·la negra valenciana. De la crítica social a la denúncia del neofascisme, amb la participació dels novel·listes Luis Valera, Daniel Arenas i Joaquim Espinós.


Dijous 24 de maig

A partir de les 20.00 hores, tindrà lloc la conferència Política y novela negra en la literatura norteamericana,, pel novel·lista i traductor David C.Hall. A les 21.30 hores es presentarà el llibre digital A tiro limpio. Siete años de novela negra en la Universidad de Alicante,con la presència dels autors.


Divendres 25 de maig

A les 19.00 hores se celebrarà la trobada amb Pedro Costa La huella del crimen.
Enguany al Maig Negre es ret homenatge a aquest cineasta i productor, en reconeixement a la seua carrera, sempre vinculada al periodisme de successos i a la història del nostre país. Ell va ser l'artífex de la popular sèrie televisiva La huella del crimen (1984–1990), que reconstruïa casos cèlebres, cobrint les diferents dècades del segle XX.

El cicle

20.30h. Projecció: El caso de Carmen Broto (1990), de Pedro Costa.

Una bella prostituta de luxe apareix assassinada en la Barcelona dels anys 40. Encara que s'acusa formalment del seu crim a un dels seus amants, en la trama podrien estar implicats alts càrrecs públics, així com alguns capitosts de la màfia estraperlista.

Dissabte, 26

18.00h. Redondela (1986), de Pedro Costa.

Pel·lícula de denúncia política sobre el frau de l'oli en el qual estava implicat el germà del dictador, que s'endinsa en els clarobscurs de l'administració franquista, aprofundint en les seues irregularitats i en una gran estafa política.

20.00h. Jarabo (1984), de Juan Antonio Bardem.

Jarabo, un senyoret pertanyent a una família d'alts càrrecs del franquisme, tracta de salvar l'honor d'una antiga amant seva, a la qual dos prestadors sense escrúpols pretenen fer xantatge a causa d'una joia que havia obstinat. El crim sacseja a la classe dirigent de la dictadura.

Domingo, 27

18.00h. El caso Almería (1984), de Pedro Costa.

Tres joves van cap Almería a celebrar una comunió, són confosos amb etarres i assassinats per un grup de Guàrdies Civils, dirigits per un comandant. Un cas que va convulsionar la transició política espanyola.

20.00h. Amantes (1991), de Vicente Aranda.

Una jove apareix apunyalada, embolicada en una flassada, en els voltants d'una fàbrica de Burgos. Una història de gelosia i passions desenfrenades que duen a dos amants a la vora mateixa de la bogeria. Pel·lícula guardonada amb el Premi Goya en 1991 com millor pel·lícula.


Fitxer adjunt: mayo negro


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464