Saltar apartados

UNA MIRADA ACADÈMICA SOBRE BENIDORM

Alumnes de la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant (UPUA) visitaran diferents ciutats de la Marina Baixa com a complement al taller titulat “La ciutat i els seus patrimonis”, que tindrà lloc els dies 18 i 19 de maig. L'objectiu d'aquest tipus d'activitats és oferir una alternativa a les persones majors de 40 anys amb inquietuds culturals i educatives. En aquest cas, els tallers combinen les sessions teòriques amb les pràctiques a fi d'oferir una visió completa, amb el major rigor possible i de forma amena, dels temes abordats.

El taller “La ciutat i els seus patrimonis”, tractarà de donar a conèixer l'important patrimoni etnogràfic, arquitectònic i cultural i especialment històric de la Marina Baixa en general i del municipi de Callosa d'en Sarrià. Per això s'ofereixen una sèrie de sessions teòriques que es complementaran amb visites guiades a municipis com Altea, Benidorm i Callosa d'en Sarrià. Segons els organitzadors, es tracta de “acostar als majors a aquells béns patrimonials, tant immobles, mobles i immaterials que per falta de consciència social, s'estan deteriorant i perdent davant la manca de les mesures oportunes per al seu registre conservació i estudi”, una visió ben distinta a la qual habitualment es proposa a les persones majors.

Segons la directora de la Universitat Permanent, Concha Bru, “volem potenciar la participació de les persones majors per a millorar la seua qualitat de vida i fomentar la seua participació activa i el seu valor com a transmissors culturals i dinamitzadors socials”.
Gabino Ponce Herrero i José Antonio López Mira són alguns dels professors d'aquest taller que s'impartirà en la Casa de la Cultura Jaume Pastor Fluixà de Callosa d'en Sarriá, pel que s'ha previst allotjament i transport per als alumnes interessats. El termini de matrícula per al taller acaba el pròxim 12 de maig.

Una estratègia d'integració


Aquesta iniciativa de desenvolupament de la UPUA en seus i municipis, s'explica des de la realitat sociodemogràfica que evidencia que les persones majors no poden ser considerades com un grup homogeni, ni cultural ni demogràficament en les diverses àrees rurals i turístiques. La directora de la Universitat Permament assegura que els grups quinquennals d'edat i les característiques socioeconòmiques de cada lloc, “són qüestions a tenir en compte en cada lloc i són il•lustratius de les necessitats específiques de cada grup sociodemogràfic”. “A més –explica- en zones com la que ens ocupa, la Marina Baixa, l'existència de grups d'estrangers marca unes necessitats d'adaptació lingüística i cultural encara major en els estudis i programes per a majors”.

Cadascuna de les accions que planteja la Universitat Permanent s'aborda des d'una estratègia d'implicació de les comunitats locals i de les institucions i entitats públiques i privades per a obtenir els recursos i infraestructures necessàries que permeten el desenvolupament d'aquestes activitats formatives per a l'educació de majors. Bru afirma que aquesta estratègia “contribueix a la necessària sensibilització de la societat i la pròpia comunitat universitària en el sentit de donar a conèixer que existeix aquesta altra universitat descentralitzada i local, de la qual és igualment responsable referent a la seua formació i serveis d'educació al llarg de tota la vida”.

Encara que les noves tecnologies es demostren com eines eficients en l'acostament dels programes de formació al llarg de tota la vida als àmbits més allunyats. No obstant això, es fa imprescindible la participació activa i implicació dels municipis en aqueix intent d'acostar el coneixement i aprenentatge als sectors menys accessibles i allunyats dels recursos universitaris.

Per a més informació: http://www.ua.es/upua/

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464