Saltar apartados

LA UA PRESENTA EL PROGRAMA DEL 8 DE MARÇ

La Universitat d'Alacant ha presentat hui en roda de premsa el programa d'activitats del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, que té els objectius de sensibilitzar i fomentar la igualtat de dones i homes. Aquest ampli i variat programa, organitzat pels vicerectorats d'Extensió Universitària i de Qualitat i Harmonització Europea i el Centre d'Estudis de la Dona, amb la col·laboració del Consell d'Alumnes, el Museu de la Universitat d’Alacant i els sindicats CCOO, CGT, CSI-CSIF, FETE-UGT, SEP i STEPV, engloba nombroses activitats culturals de diversa índole i, tal com es va fer el curs anterior, pretén unificar els diversos esdeveniments que tenen lloc a la UA per a commemorar l’efemèride. A la roda de premsa han assistit representants dels sindicats, la directora del Secretariat d'Extensió Universitària, Josefina Bueno; la directora del Centre d'Estudis sobre la Dona, Mar Esquembre, i el president i vicepresidenta del Consell d'Alumnes de la UA, Cristian Sirvent i Laura Guillén.

Tal com explica la directora del Centre d'Estudis de la Dona, Mar Esquembre, aquest programa té una doble finalitat “per una banda, fomentar les relacions i la comunicació interna entre les organitzacions universitarias (sindicats, Consell d’Alumnes, MUA, biblioteques, etc.), a fi que la sensibilització i el foment de la igualtat de dones i homes siguen més eficaços al si de la comunitat universitària i, per una altra banda, traslladar a la societat que un dels valors fonamentals en què es basa la missió de la Universitat és la igualtat real i efectiva de dones i homes en tots els àmbits de la vida, com a premissa d'una societat democràtica avançada”.

Segons opina el president del Consell d'Alumnes de la UA, Cristian Sirvent, “la igualtat ha de ser una realitat, malgrat que hi ha persones que no ho vulguen veure. Les polítiques actuals han de garantir-ho, però si els ciutadans no som els primers a creure'ns-ho quedarà, desgraciadament, en una mera utopia”. En aquest sentit ―continua Sirvent―, “la UA es presenta com un exemple d'igualtat d'oportunitats i es mostra com una institució on la dona ocupa càrrecs de gran responsabilitat i en la qual gran part de l'alumnat és de gènere femení, la qual cosa diu molt del treball que fa aquesta institució, que vol ser motor del canvi de la societat i motor del canvi cap a la plena igualtat”.

Teatre, música, cursos, exposicions…

Les activitats, que van començar el 26 de febrer amb el curs “Dones i dret. Dones en democràcia. Del procés constituent a la Llei d'igualtat: 30 anys avançant”, organitzat pel Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat de la UA, continuaran el 3 de març, amb la presentació de la campanya institucional “Llenguatge per a la igualtat en la comunicació”, dissenyada per la prestigiosa artista Diana Raznovich, amb textos d'Elena Simón Rodríguez, lingüista i experta en igualtat de gènere.

Aquesta campanya, en què està treballant el Centre d'Estudis sobre la Dona de la Universitat d'Alacant des de principi de curs, incideix en la importància del llenguatge com a eina per a la comunicació i transmissió de la cultura, que afavorisca l'ús del llenguatge no sexista com a instrument fonamental per a arribar a una situació d'igualtat real i efectiva entre dones i homes, més d'acord amb la nova realitat social i legal en què ens trobem. La campanya i l’exposició que la il·lustra (“No té nom”), seran presentades pel rector de la UA, a les 12.00 h, a la sala Aifos.

L'endemà, el 4 de març, la música i l'art s’aplegaran al Museu de la Universitat d'Alacant. A les 20.00 h, s'inaugurarà la mostra “Mulier mulieris”, conformada per 19 propostes multidisciplinars d'art contemporani, seleccionades a partir del certamen homònim, que exposen diferents mirades sobre temes actuals d'interés social, com ara la barbàrie de la lapidació, la violència de gènere. Entre altres elements, hi ha videocreacions que reflexionen sobre les dificultats d'integració de la dona en l'àmbit laboral o la construcció de la identitat, fotografies que aïllen paisatges domèstics o testimonien processos dolorosos d'assimilació de rols femenins i escultures concebudes com homenatges a la maternitat, que recuperen records infantils. A continuació, tindrà lloc un concert a càrrec de FemeniSax, un quartet de saxofons, integrat per Lídia García Rizo, Encarni Oliver Cazorla, Rosabel Torregrosa i Lillo i Aida Orts Pomares.

La dona, protagonista del teatre

Qui vulga aproximar-se al món de la dona, a partir de les representacions teatrals, tindrà dues oportunitats: el 5 de març, a les 20.00 h, la companyia La Carátula presentarà al paranimf l'obra de Yannis Ritsos Las mujeres y el mar, dirigida per Antonio González Beltrán, un espectacle coral ple de força poètica i de preocupació social, que reflexiona sobre el món de la dona a partir d'un entorn mariner. El 12 de març, a les 12.00 h, més teatre. Aquesta vegada de la mà de Produccions de Ferro, que presentarà al Col·legi Major de la UA l'obra Cos de dona, d’Agnès Llobet, a partir d'una novel·la de Miquel Mestre, basada en un fet real esdevingut a Mallorca, que va obtenir el Premi Alcover 2008 i narra la història d'una vida enclaustrada per les convencions socials.


Paraules per la igualtat

El 6 de març, a les 12.00 h a la plaça d'Europa de la UA, tindrà lloc l'acte públic “Paraules per la igualtat”, organitzat pel Consell d'Alumnes. A l'acte han sigut convidats representants dels partits polítics, membres de l'equip rectoral, així com la totalitat de la comunitat universitària.


Poemes i contes de dones

El 10 de març, a les 13.00 h, a la sala Aifos es presentarà el llibre Els mil i un quarts d'hora, una traducció de contes orientals realitzada per Encarna Sant-Celoni, a la qual acompanyarà una ponència de l'autora. El mateix dia, a les 20.15 h i a la sala Multiusos de la Seu Universitària d'Alacant, tindrà lloc un recital musicofotogràfic amb poesies de dones, ideat per Encarna Sant-Celoni, amb les veus de l'escriptora i Maria Fullana. A més, es presentarà l'antologia Eròtiques i despentinades.


Cursos

El programa del 8 de Març, a més de l'esmentat curs “Dones i dret”, inclou els cursos “Dones pop: gènere i identitat en les músiques populars del segle XX”, a càrrec del musicòleg i pianista Lucas Carbonell Cerezo, que es desenvoluparà del 3 al 7 de març, i “Dones del segle XXI”, organitzat pel Consell d'Alumnes, que comptarà amb la presència d’importants personalitats i es realitzarà del 5 al 6 de març a la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer. Segons Cristian Sirvent, “es tracta d'un cicle de conferències temàtiques, en el qual farem un recorregut per la importància de la figura de la dona en els diversos àmbits socials, culturals i polítics de l'Espanya del segle XXI”.

Propostes per a la conciliació de vida laboral i familiar

Els sindicats de la Universitat: CCOO, CGT, SEP, STEPV-IV i UGT han llançat un concurs d'idees, perquè els treballadors i treballadores de la UA aporten propostes de mesures que permeten una millor conciliació entre vida laboral i vida familiar i personal. Totes les persones que participen amb propostes realistes i argumentades rebran una samarreta commemorativa del 8 de març. S’hi farà un sorteig final, amb un val regal de FNAC com a premi.


Organització

Vicerectorat d'Extensió Universitària
Vicerectorat de Qualitat i Harmonització Europea
Centre d'Estudis de la Dona

Col·laboradors

Consell d'Alumnes
Museu de la Universitat d'Alacant
Sindicats (CCOO, CGT, CSI-CSIF, FETE-UGT, SEP i STEPV)


Fitxer adjunt: cartel 8 marzo


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464