Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • LA CULTURA DES DE DINS AMB EL PROGRAMA DE VOLUNTARIAT

LA CULTURA DES DE DINS AMB EL PROGRAMA DE VOLUNTARIAT

Amb la filosofia d'implicar l’alumnat universitari en el món de la cultura, des de les activitats que es generen en la Universitat d'Alacant, es va engegar, el curs 2006-2007, el Programa de Voluntariat Cultural, el propòsit del qual és que els alumnes visquen des de dins, com a part activa de l'engranatge organitzatiu, les diverses facetes d'un projecte sociocultural. Joaquim Quílez, coordinador del voluntariat i tècnic del Secretariat de Cultura de la UA, explica el cas de la Setmana Eròtica, l'organització i realització de la qual i va anar a càrrec dels voluntaris culturals amb la supervisió dels tècnics. “Els participants van dur a terme totes les fases del projecte: gestació, aportació d'idees, producció d’activitats, difusió i publicitat, contacte directe amb ponents, monitors, assistents, etc.”, explica Quílez.

El programa, com comenta Quílez, té una doble vessant: “La primera part és formativa. S’introdueix els participants en el programa en els diversos conceptes de la gestió cultural, en sessions impartides per professionals, activistes culturals de primera línia com ara Toni Puig, de l'Ajuntament de Barcelona, i una segona part més pràctica, que consisteix en la participació en àmbits d'activitat com la Mostra de Cinema Europeu Mostrari, els diumenges culturals, les setmanes temàtiques com l'eròtica o la de la lectura i els cicles de cinema”.

En una primera presa de contacte els voluntaris defineixen els seus interessos i inquietuds i, en funció d'això, es tracta, en la mesura del possible, de canalitzar la seua participació en les activitats que puguen ser-los més afins. Per exemple, els voluntaris que van participar en la passada edició de Mostrari “van desenvolupar una labor d'assistència protocol•lària amb els convidats, en una experiència a nivell internacional rica i interessant, ja que participen creadors universitaris de tot Europa”, afirma Quílez.

Quant al reconeixement per la participació “en primer lloc, està la formació, ja que no hi ha a la UA, ni en l'entorn més immediat, estudis específics sobre gestió cultural i, d'alguna manera, posem els fonaments d'aquesta disciplina, que té un futur ampli i important, i constitueix un jaciment ocupacional amb bones perspectives”. El Secretariat de Cultura expedeix un certificat oficial i el reconeixement en crèdits segons el nombre d'hores de col•laboració, però el més important és “l'experiència a nivell humà i cultural, pel fet de gaudir de l'activitat en la qual es participa des d'una perspectiva diferent”. El període de participació és d'un curs acadèmic quant a l'obtenció de crèdits, però la col•laboració no té límit temporal i hi ha flexibilitat per a canviar d'àrea de treball.

http://www.veu.ua.es/va/bancaja/voluntariat

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464