Saltar apartados

UNA MIRADA A LA POSTGUERRA AMB 'ABUELOS'

El pròxim dimecres 28 de maig, a les 20.00 h, acaba el cartell Paranimf Festiu, amb l'estrena de Teatro Universitario, que representarà Abuelos. Enguany, l'obra ha sigut dirigida per l’asturià Jesús Cracio, qui, com a director convidat, ha dut a escena un text de Juan Luis Mira, director de Teatro Universitario de la UA. “La temàtica d'aquesta obra és recordar a la joventut que, fa 50 anys, en aquest país no es vivia tan bé com ara, que els avis van lluitar molt per la vida, en plena postguerra. Aquella va ser una generació de ferro, molt forta”, explica Cracio.

A partir del text homònim de Mira, enriquit amb les improvisacions dels actors, s'ha realitzat un muntatge que va del present al passat, en el qual contrasten les preocupacions dels joves de la dècada dels 40 amb les dels joves d'avui, però sempre des d'un to “tendre, mig festiu, una comèdia dramàtica vista des de l'afecte”. “A Juan Luis ―continua Cracio―, el conec des de fa vint anys i m'he deixat influir per la seua tendresa. Realment hem canviat molt poc el text original. Els actors passen de ser ells, amb els seus problemes actuals, a ser els seus avis, amb una altra problemàtica. A més, hi he afegit anuncis de la ràdio i música de l'època, per tant l’obra està plena de referències”.

Amb relació al procés de muntatge, el grup treballa des de novembre. “Al principi, el que he fet és conèixer el terreny, les possibilitats i resistències dels actors i, a partir d'ací, hem començat a treballar”. Per a Cracio, la relació amb actors no professionals “desintoxica” i destaca que, des del primer moment, “hi ha hagut una bona sintonia”. Encara que comenta que el més ardu ha sigut “treballar la concentració”, opina que els xics al final “han guanyat molt” i això comporta moltes gratificacions. “Amb els actors no professionals recorde, per exemple, l’època en què vaig començar a fer teatre, aquelles sensacions, que després es van anar contaminant, i l'anhel per conèixer tot en aquest terreny”.

Jesús Cracio és un dels directors més interessants del panorama teatral espanyol actual. Amb una dilatada vida professional, tant en la direcció com en l'actuació, està acostumat a treballar amb joves. Ha sigut i és professor de diverses escoles de teatre a Gijón i Madrid. Treballa, sobretot, a partir de l'actor i intenta fer sempre propostes que tinguen a veure amb l'espectador d'avui. Entre els seus últims treballs, destaca la seua participació en pel·lícula La soledad, dirigida per Jaime Rosales, que va obtenir el Goya a la Millor Pel·lícula en 2008, en la qual interpreta a Manolo, el xicot de Petra Martínez.

Invitacions a la sala Aifos


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464