Saltar apartados

MOSTRA ANTOLÒGICA D'ARCADIO BLASCO

“Arcadi Blasco, narrador d'objectes” és el títol de la primera mostra antològica que es realitza sobre l'obra de l'autor mutxameler i que es podrà veure al Museu de la Universitat d'Alacant a partir del pròxim dimecres 26 de novembre. Amb aquesta exposició, organitzada per la Universitat d'Alacant amb el suport de CAM, acaben les obres de restauració del museu universitari i se n'inaugura el cub central, que acull la Sala 365, la més àmplia del conjunt museístic.

L'exposició, composta per més d'un centenar de peces, s'inaugurarà oficialment a les 20.15 h amb la presència, entre altres autoritats, del rector de la UA, Ignasi Jiménez Raneda; el president de CAM, Vicente Sala, i l’autor mateix. Comissariada per José Piqueras i Carlos Mateo, “la mostra convida a entrar al món d'Arcadi, a través de la seua dilatada trajectòria com a pintor, ceramista i escultor d'amplis registres i, alhora, ciutadà que ha viscut amb intensitat el paper, no sempre còmode, de testimoni compromés amb l'avenir històric”.

S’hi recull més de mig segle d'incessant activitat, des dels anys de formació en les escoles de belles arts de Madrid i València (1949-1953), fins a les seues últimes sèries, com la del “Aprisco” i els dibuixos que la desenvolupen (2003-2008). Per a fer possible l’exposició, s'han reunit obres de col•leccions tant públiques com privades, a més d’una part important d'obres que pertanyen a la col•lecció personal de l'autor i que mai abans havien estat exposades. Entre les obres que s’hi podran veure destaquen peces arribades del Museu Reina Sofia, del de Ceràmica de Manises, del d'Art Contemporani d'Alacant, la Diputació i l'Ajuntament d'Alacant, l'Ajuntament i el Museu d'Elx, a més d'altres col•leccions. La mostra es completa amb un vídeo documental realitzat pel Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant, amb gran part de l'obra pública realitzada per l'artista, des d'escultures fins a les incomptables vidrieres realitzades en els anys 50 i 60 en esglésies i edificis civils de tot el país. No obstant això, sí que destaca que per primera vegada s'exhibeixen molts dels esbossos i maquetes previs a aquests treballs.

Per a l’autor, aquesta mostra antològica “és tot un honor”, però afirma sentir “un poc de vertigen i fins i tot m'espanta pensar que es veurà reunida l'obra realitzada en 60 anys d'experiència artística”, ja que “u ho va fent a poc a poc, expressant els seus sentiments, investigant tècniques, fent proves i ara, veure-ho tot junt… espere que l'acollida siga bona”.

Segons José Piqueras, “cal deixar-s’hi dur, seguint un ordre cronològic, partint de l'obra iniciàtica i menys coneguda, síntesi de classicisme i modernitat, fruit de la seua estada a l'Acadèmia d'Espanya a Roma, o acompanyar-lo en la primera decisió d'arriscar-se amb l'abstracció, amb obres que no han perdut ni un punt de la seua frescor i vitalitat. Per un moment, podem seguir el gest de la seua pinzellada, vessant amb decisió òxids i pigments sobre les plaquetes d'argila dels seus quadres ceràmics i assistir a la gènesi d'unes obres que testifiquen el paper pioner d'Arcadi Blasco dins de la jove avantguarda abstracta espanyola, viscuda des de Madrid i amb àmplia repercussió internacional”.

El catàleg, un referent

El comissari de la mostra considera que una de les bases més fortes que aportarà aquesta antològica és l'edició d'un catàleg-llibre amb més de 240 pàgines, en el qual a més d'articles sobre l'obra d'Arcadi Blasco, s'aporta la bibliografia actualitzada i la relació completa de les seues obres, principalment d'obra pública. El catàleg es presenta seguint les diferents etapes creatives de l'autor, des dels dibuixos d'aprenentatge fins a la seua consagració definitiva. El més innovador d'aquesta mostra antològica “és la visió globalitzada d'Arcadi, que va des dels seus primers dibuixos de companys de la mili, fins a la seua consagració en les avantguardes europees i acaba amb el seu últim treball: Aprisco”.

La mostra podrà veure's a la sala 365 del MUA fins al 28 de febrer.


Fitxer adjunt: arcadio blasco


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464