Saltar apartados

LES ÚLTIMES HORES DE SALVADOR ALLENDE

El pròxim 6 febrer, a les 20.15 h, la Seu Universitària d'Alacant acollirà una nova sessió del cicle “El documental del mes”. En aquesta ocasió, es projectarà 1973 revoluciones por minuto (Xile, 2007), dirigida per Fernando Valenzuela. En el documental, un actor en un teatre buit de Nova York, recrea les últimes hores de Salvador Allende al palau de La Moneda. El film va obtenir el premi al Millor Actor del Saturn Film Festival 2007.

Nova York, any 2007. Clareja a la ciutat. Al cel, els deixants de dos avions formen una creu inclinada. Ramiro Sandoval ix de sa casa. Al metro, llig La divina comèdia de Dant. El que llig sembla presagiar el seu futur. Dant li diu: “La senda que has pres et mena a la mort”. Ramiro baixa del metro, uns amics li pregunten: “Et mataran de nou avui?”.

El protagonista entra en un espai en penombra que resulta ser un teatre. Al camerino, hi ha fotos de Salvador Allende i de Dant. Examina les ulleres trencades del seu personatge i inspecciona una bala de fusell. La sala comença a il•luminar-se, Ramiro inicia la seua transformació i es maquilla davant d'una foto d'Allende.

La sala del teatre està completament deserta. L'actor, mitjançant un monòleg, recrea les últimes hores de vida del president Allende l’11 de setembre de 1973. Entre aquestes recreacions, s'intercalen imatges d'arxiu dels fets d'aquella data. Veiem el setge de tancs i tropes a La Moneda, els presoners… Rostres que miren a la càmera, com un cor grec suplicant. A l'exterior, la nit va caient. La batalla puja en intensitat.

Dant, la veu en off, acompanya el president en la ruta de descens a l’infern. Allende està sol i sap que és la seua última batalla. Té la certesa que la seua fi està pròxima. Recorda el seu pare i la infància feliç a la platja, les dones que va estimar, el fill baró que no va tenir i que, com una visió fugaç, se li apareix al teatre buit. Demana a la seua filla Beatriz que visca per ell. Allende albira els avions que vénen a bombardejar-lo. Demana pietat per la seua ànima i, sense vacil•lar, s'enfronta al seu destí final.

VO en anglès i castellà amb subtítols en castellà

Entrada lliure limitada a la capacitat del local

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464