Saltar apartados

LILIANA ORJUELA, ALS CURSOS D'ESTIU

La coordinadora dels programes de promoció del bon tracte i prevenció de la violència contra la infància de la ONG Save The Children, Liliana Orjuela, ha assenyalat avui que “els fills i filles de les dones víctimes de la violència de gènere també són víctimes d'aquesta classe de violència, encara que invisibles”, ja que “no són atesos i contemplats pel sistema de protecció com a víctimes”.

Ojuela, que també és psicòloga, ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa amb motiu de la seua participació en el curs d'estiu de la Universitat d'Estiu Rafael Altamira “Els drets de la infància a Espanya. Una realitat inacabada 20 anys després”, organitzat pel Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA.

Segons ha detallat Orjuela, en 2008 van morir prop de 70 dones a causa de la violència de gènere i, a més, “vuit menors van morir a les mans dels seus progenitors i una xiqueta a les del seu nuvi”. Per això, ha indicat que els xiquets “són víctimes perquè en moltes ocasions pateixen agressions directes, ja que presencien la violència entre els seus pares o viuen en un entorn de relacions violentes”.

Nou de cada deu dones que van cridar durant 2008 al telèfon d'informació assessorament jurídic en matèria de violència de gènere (016) van manifestar tenir un o més fills. Segons Liliana Orjuela, "la vivència de la violència de gènere en l'àmbit familiar danya el desenvolupament del xiquet, n’altera els models afectius o genera trastorns en el desenvolupament emocional, social, acadèmic o físic”, a més de les possibles lesions quan són víctimes d'agressions físiques.

Els xiquets víctimes de la violència de gènere “no són atesos i contemplats pel sistema de protecció com a víctimes”, ha manifestat Orjuela, qui ha afegit que el Ministeri d'Igualtat s'està “comprometent per a promoure noves polítiques”.

A més, ha apuntat que les dones maltractades amb fills se senten “mal i es culpabilitzen pel fet que els seus fills i filles patisquen el mateix dolor”. En aquest sentit, ha afegit que “el 70% de les dones víctimes de la violència de gènere tenen la idea de suïcidar-se” i, així mateix, s'ha preguntat “què es fa amb aquests xiquets o adolescents sobre els quals, en ocasions, es té la idea estereotipada que són xiquets potencialment agressors” per la seua experiència.

Liliana Orjuela, especialista en temes referents a l'explotació sexual i la violència contra els menors, ha impartit aquest matí la conferència titulada “Atenció als menors víctimes de la violència de gènere”. L'organització de què és membre ha desenvolupat un sistema de protecció per als fills de les dones víctimes de la violència de gènere. Per a això, s'han implementat una sèrie de recursos específics per a l'atenció a menors.


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464