Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • ESPECIALISTES EN MORISCS HOMENATGEN A MÍKEL DE EPALZA

ESPECIALISTES EN MORISCS HOMENATGEN A MÍKEL DE EPALZA

400 anys després de l’expulsió dels moriscos de la Península Ibèrica, la Universitat d’Alacant, a través de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics i el Vicerectorat d’Extensió Universitària, ha organitzat l’últim gran congrés commemoratiu sobre la qüestió. El congrés, “La identitat islàmica dels moriscos. Homenatge a Mikel de Epalza”, es durà a terme entre el 23 i el 26 de novembre a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Segons el director del congrés, Luis F. Bernabé, “comptarem amb la participació dels principals especialistes nacionals i internacionals, i tots ells han tingut una vinculació personal o investigadora amb Mikel de Epalza, un dels arabistes més reconeguts d’Espanya, l’obra del qual resulta essencial per a l’estudi de l’islam a la Península Ibèrica i el Magrib”. Els primers preparatius del congrés van començar fa tres anys, amb la participació de Mikel de Epalza, “amb l’objectiu d’homenatjar la seua obra, però arran de la seua defunció, l’homenatge es farà extensible, a més, a la seua persona”, afirma el director del congrés.

Una de les novetats del congrés respecte a altres que s’han dut a terme al llarg de l’any és, segons Bernabé, “que més enllà de qüestions generalistes o d’estat de la qüestió, s'hi tractarà de manera sistemàtica la identitat morisca, la personalitat dels expulsats i el paper que juguen dins de l’islam”. El congrés aplegarà destacats especialistes tant nacionals, com d’Europa i el Nord d’África, com ara Bernard Vincent, doctor honoris causa per la UA, Abdel-Hakim Slama-Gafsi, principal deixeble de Epalza a Tunis, Leonard P. Harvey, Mercedes García-Arenal i José María Perceval, entre d'altres.

Projecció d’estrena
Per a complementar el programa de conferències, es projectarà l’audiovisual Expulsados 1609. La tragedia de los moriscos, un treball a mitjan camí entre el documental i la ficció, en què es narra l’expulsió a través d’una família de moriscos aragonesos, que acaba assentant-se a Tunis. De gran valor documental i historiogràfic, la narració recull intervencions dels principals estudiosos del món en la matèria, molts dels quals assistiran al congrés. És la primera vegada que aquest treball, produït per Casa Àrab, es projecta al País Valencià. Luis F. Bernabé explica que es tracta d’una oportunitat única per a veure el documental, que només s’ha exhibit en canals de televisió especialitzats.

La projecció serà el dimarts 24, a les 12.30 h, a l’aula magna de Filosofia i Lletres 2. L’entrada és lliure, limitada a la capacitat de la sala.

Programa en el document adjunt

Fitxer adjunt: Programa-1057


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464