Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • LA UA RECORDA A FERRER I GUÀRDIA, CREADOR DE L'ESCOLA MODERNA

LA UA RECORDA A FERRER I GUÀRDIA, CREADOR DE L'ESCOLA MODERNA

Tolerància, laïcitat i progrés van ser els tres pilars sobre els quals el pensador i pedagog català Francesc Ferrer i Guàrdia traçà les línies de l’Escola Moderna, mixta i laica. Aquestes idees, a més de la defensa de la llibertat, el pensament anarquista i els drets humans, li comportaren un juí militar sumaríssim i morir afusellat al castell de Montjuïc l'any 1909. Per a recuperar la memòria de Ferrer i Guàrdia, la professora Maria Teresa Molares, del Departament de Sociologia II de la Universitat d’Alacant, ha organitzat les Jornades d’informació i debat sobre Francesc Ferrer i Guàrdia, que tindran lloc els dies 11 i 12 de novembre.

La Universitat d’Alacant se suma d’aquesta manera als actes que organitza la Universitat Lliure de Brussel•les i que s’estan duent a terme, al llarg de tot aquest any, arreu d'Europa. Segons Molares, l’objectiu és recuperar la figura de Ferrer i Guàrdia, molt coneguda fora d’Espanya, i que el centenari del seu afusellament no quede en l’oblit.

Les activitats s’iniciaran amb un acte oficial en què es plantarà un arbre, prop de la Facultat d’Educació, el dimecres 11 a les 12’30 h. Un dels aspectes més destacats de les jornades és el caràcter multidisciplinar dels participants. Per a completar les ponències, es projectarà un cicle de pel•lícules i documentals sobre la història de la restauració a Espanya, la figura de Ferrer i l’Escola Moderna, que continuarà fins al mes de desembre. Les projeccions, d’accés lliure, tindran lloc a la sala de graus de l’edifici C de Filosofia i Lletres.

Poc amic d’homenatges i convencionalismes, Francesc Ferrer i Guàrdia va deixar escrit en el seu testament que no volia homenatges després de la seua mort. No obstant això, segons Molares, no es pot deixar de banda una figura que va eixir del món rural en una societat analfabeta i que, amb la seua intensa activitat internacional, va ser capaç de traspassar les fronteres d’Espanya i Europa i de crear l’escola que encara hui anhelem aconseguir”.

Programa en el document adjunt

Fitxer adjunt: Programa de les jornades


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464