Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • FAMOSOS CANTAORS DE FLAMENC EN L'HOMENATGE A BERNICOLA

FAMOSOS CANTAORS DE FLAMENC EN L'HOMENATGE A BERNICOLA

Els cantaors Carmen Linares, José Menese, Paco Moyano i Curro Piñana, acompanyats per Antonio Carrión, Eduardo Pacheco i Francisco Tornero, participaran en l’homenatge que el món del flamenc retrà al professor de la Universitat d’Alacant, José Antonio Martínez Bernicola, mort l’any passat. L’acte, concebut com un concert-diàleg amb la flamencòloga Génesis García, tindrà lloc el pròxim dissabte 30 de gener, a les 20.00 h, al Paranimf. L’acte, coordinat per la viuda de Bernicola, Josefina Samper, ha sigut organitzat per la Universitat d’Alacant i la Fundació Ruralcaixa Alacant, en col•laboració amb l’Agència Andalusa per al Desenvolupament del Flamenc de la Junta d’Andalusia. Comptarà amb la presència del rector de la Universitat d’Alacant, Ignasi Jiménez Raneda, i la vicerectora d’Extensió Universitària, Josefina Bueno.

Amb aquest homenatge, la Universitat d’Alacant fa un últim tribut a la figura de José Antonio Martínez Bernicola “per la seua defensa de la cultura com a antídot contra la pèrdua de consciència”. Bernicola va ser regidor de cultura de l’Ajuntament d’Alacant des de 1983 a 1995. Durant aquest temps va crear una desena de biblioteques i l’Arxiu Municipal, a més d’impulsar iniciatives culturals com la programació del Teatre Principal, la conversió de la Llotja del Peix en sala d’exposicions, la Mostra de Teatre d’Autors Contemporanis o els festivals de música i de titelles. Juntament amb la família, l’ensenyament i la militància política, el seu leitmotiv va ser sempre el flamenc. A ell es deu el cicle que durant anys s’ha fet a la Universitat d’Alacant i que ha dut a Alacant les principals figures del flamenc.

L'entrada a l'acte és lliure però donades les limitacions de la sala, l'organització prega que es confirme l'assistència abans del dia 27 de gener en el telèfon: 965145952, Fax: 965145958, e-mail: seu.alacant@ua.es, fet que es tindrà en compte per a l'accés a l'acte.

Participants:
GÉNESIS GARCÍA (moderadora)
Flamencòloga de prestigi, membre de diverses associacions acadèmiques per al flamenc, a més d’especialista en anàlisi de llenguatges i textos en la comunicació social, formada en l’art jondo a la localitat de La Unión, reconegut bressol del sentir musical de la serra minera de Cartagena, Génesis García és doctora en Filologia Hispànica, ha dirigit un departament d’estudis flamencs i ha publicat, entre altres estudis, Canto flamenco, canto minero: una interpretación sociocultural (1993) i José Menese, biografia jonda (1996).

CARMEN LINARES
Artista amb gran projecció internacional, va beure de les fonts del flamenc i va purificar sons de guitarra i cant en la seua infància, per a regalar-nos després el seu propi art, materialitzat en obres úniques com “Locura de brisa i trino” (2000), sobre textos de Lorca, o la recreació flamenca de “Las canciones populares antiguas” (1994). Amb el seu estil àmpliament versàtil, va posar palos flamencs a Hernández, Machado o Bergamín i creu en la necessitat d’evolució d’aquest art “que mai ha sigut alié al temps que li ha tocat viure”.

JOSÉ MENESE
Comença la carrera com cantaor al Madrid dels 60, freqüenta els cercles intel•lectuals antifranquistes i forja un estil ortodox d’art, amb lletres compromeses, i supera tots els palos fins a convertir-se en un dels patriarques del flamenc. Amb més de quatre dècades de treball, ha actuat a l’Olympia de París o la seu de l’ONU i ha difós arreu del món el flamenc. Menese és el màxim representant de l’escola mairenista i encarna aquella rotunda sentència que diu “el canto bueno duele”.

PACO MOYANO
“Zelós en el tractament de la substància popular, busca qualitats expressives per damunt de la vulgarització i el pastitx”, Paco Moyano és un artista que es compromet i s’arrisca, que es baralla amb el cant, sobretot per soleá i per cantiñas de Cadis. El seu gust i sensibilitat doten la seua veu d’un caràcter propi i singular. Va dirigir la seua pròpia companyia de flamenc, amb més de 480 representacions a Espanya i l’estranger. Va actuar al teatre Casino de París, l’Olympia de Madrid, el Manuel de Falla de Granada, a més dels llocs més emblemàtics de Moscou, Buenos Aires o l’Havana, entre d’altres.

CURRO PIÑANA
És “un artista de metabolisme no esclerotitzat”. Des de l’adaptació flamenca dels poemes d’Ibn al Arabí, que féu en 1998 i fins a produccions recents com De la vigilia al alba (2004) o Misa Flamenca (2007) el seu art demostra la capacitat polièdrica del flamenc per a satisfer la intimitat del receptor i confirma la seua dimensió intercultural basada en la reinterpretació creativa de les arrels.

ANTONIO CARRIÓN
Fill del cantaor Carrión de Mairena, el seu toc endinsa les arrels en les escoles de Melchor de Marchena, Niño Ricardo i Manolo de Huelva principalment. Entre altres reconeixements, ha sigut guardonat en els Premis Nacionals de Flamenc de la Càtedra de Flamencologia de Jerez amb el premi a la millor guitarra dels anys 2008 i 2009.

EDUARDO PACHECO
Guitarrista i estudiós del flamenc, acompanyant habitual de Carmen Linares, destaca per un toc amb rigor clàssic.

FRANCISCO TORNERO
Jove guitarrista d’Albacete, format en les penyes flamenques de Jaén, ha actuat com a acompanyant en gran part de la geografia espanyola, amb artistes com Curro Piñana, Antonio Arterós i Niño Jorge, entre d’altres.Fitxer adjunt: Programa-1143

Fitxer adjunt: Roda de premsa: presentació acte homenatge a Bernicola


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464