Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • DOMÉNECH: "TEATRES DE LA GENERALITAT TÉ UN DEUTE DE SIS MILIONS D'EUROS"

DOMÉNECH: "TEATRES DE LA GENERALITAT TÉ UN DEUTE DE SIS MILIONS D'EUROS"

“En el futur hi haurà problemes amb el teatre al País Valencià, derivats de les reduccions pressupostàries”. Aquesta és conclusió que Tomás Ibáñez, president de l’Associació Valenciana d'Empreses de Teatre i Circ (AVETIC), ha exposat en el marc de la taula rodona “Dades del teatre en català als quatre territoris”, duta a terme dins de les I Jornades del Projecte Alcover, que s’han realitzat a la UA del 4 al 5 de febrer.

Respecte al problema del finançament, Benja Doménech, president de l’Associació Cultural Premis d'Abril i tècnic de l'Ajuntament de Silla, afirma que “el veritable problema és que Teatres de la Generalitat té un deute d'aproximadament sis milions d'euros. El quid de la qüestió és que en passar del capítol 2, de despeses corrents, al capítol 4, de subvencions, aquestes poden demorar-se almenys un any i, d'aquesta manera, els ajuntaments no tenen diners o han d'avançar-ne d'altres partides per a poder finançar l'oferta teatral”.
Però els problemes no acaben ací, ja que “en no saber quants diners tindrem no sabem exactament què podem programar i el treball que abans fèiem durant tot l'any es redueix a vint dies, ja que cal presentar les sol•licituds de la subvenció”. També les companyies es veuen afectades, assegura Doménech, “perquè han de canviar la forma de producció, si no queden fora de termini”.

“Al març es veurà la maniobra de Teatres de la Generalitat ―continua Doménech― i sabrem quants diners hi ha, perquè, de 63 poblacions que formaven el Circuit de Teatres, ara poden presentar-s’hi totes, amb un pressupost en 2010 de 800.000 euros, un 20% menys”. Amb relació a la desaparició del Circuit de Teatres, Doménech opina que “des de Teatres de la Generalitat han trencat una estructura que funcionava des de fa 25 anys, perquè som crítics i defensem criteris no partidistes, així com la reivindicació de més recursos per a aconseguir una millor oferta d'arts escèniques”.

Implantació de la llengua
En la taula rodona em què participaren el delegat de teatre del Govern dels Illes Balers, Pep Ramon Cerdà; el cap de l'Àrea de Difusió Artística de la Subdirecció General de la Generalitat de Catalunya, Antoni Cabré, i la directora delegada d'Escena Nacional d'Andorra, Esther Nadal, s'han traçat les línies generals de l'estat actual del teatre als territoris de parla catalana (Balears, Andorra, Catalunya i País Valencià).

La conclusió general és que la implantació de la llengua a l'àmbit del teatre és satisfactòria, amb dades com el 80% de les representacions a Catalunya durant els tres últims anys i el 100% a Andorra, on la presència en altres llengües foranes com el castellà o el francès és irrellevant. Fins i tot al País Valencià, Ibáñez assegura que la majoria de les companyies es plantegen realitzar les obres de manera bilingüe, encara que afirma que “entre les noves generacions l'ús del valencià ha decrescut, a causa sobretot a l'atomització de l'oferta a la ciutat de València”. En el cas del teatre infantil, el 95% de les obres es realitza en valencià i el teatre d'adults es representa en ambdues llengües depenent dels territoris. En el camp de la programació, “es rep moltes obres externes, sobretot en castellà, a causa de la política de starsystem”, afirma Ibáñez.

Respecte a la producció, hi ha clares diferències entre regions. Catalunya, amb una mitjana de 600 estrenes a l'any, es desmarca d'Andorra, que últimament ha començat a realitzar obres de petit i mitjà format i es defineix com un país “receptor de teatre” que no pot assumir moltes despeses i tendeix a la coproducció. A les Balears “fa quinze anys no hi havia una producció sòlida”, segons Cerdà, una tendència que s'ha transformat amb 50 estrenes a l'any, encara que l'exportació a altres territoris continua sent una assignatura pendent, com al País Valencià.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464