Saltar apartados

JORNADES SOBRE ASSETJAMENT LABORAL

Experts de diverses disciplines vinguts de tot el País Valencià han participat en les Jornades “Assetjament laboral. Claus per a la solució extrajudicial i judicial”, que han aplegat més d’un centenar d’assistents a la Seu Universitària d’Alacant.

Les jornades han evidenciat que s’ha obert una via “per a considerar l’assetjament laboral com una malaltia professional, sobre la base de la qualificació que n’ha fet la OIT”, però també que cal una reforma legislativa, en matèria penal, que tipificar l’assetjament laboral “com una conducta penalment reprotxable”, ja que “la seua inclusió al Codi Penal podria tindre un abast dissuasori en els assetjadors”, explica Fernando Ballester, un dels coordinadors de les jornades. Els experts han detectat que, encara que hi ha respostes jurídiques a l’assetjament laboral, “tenen moltes deficiències i dificultats a l’hora de ser aplicades. L’eradicació de l’assetjament passa pel compromís empresarial, segons explica el professor de la Universitat Jaume I de Castelló Manuel Gimeno, un dels autors dels protocols sobre assetjament laboral presentats en les jornades.

Segons Gimeno, el nombre de casos d’assetjament al País Valencià “s’ha situat sobre el 5 o 6% dels treballadors, encara que un 28% del cens laboral viu en un clima de violència, discriminació, insults i vexacions, per la qual cosa és important que les mesures s’articulen des de dins de les empreses i institucions, a través de la prevenció i la inclusió en els convenis de protocols d’actuació dins dels plans d’igualtat i en aquest sentit van les pautes del llibre que presentat”. Tot i això, segons dades de 2007, “només un 13% de les empreses del País Valencià fa avaluacions sobre aquest risc psicosocial”.

Aranzazu Calzada, vicerectora de Relacions Institucionals de la Universitat d’Alacant, va explicar, en l’acte inaugural de les jornades, que el compromís de la Universitat d’Alacant per a l’eradicació de l’assetjament en el seu entorn laboral s’ha fet explícit “reconeixent que totes les formes d’assetjament són no sols un afront, sinó també un greu problema que no pot ser tolerat. Per això, dins del Pla de Prevenció, hem establit les oportunes accions encaminades a la salvaguarda i la protecció dels drets”. A més, Calzada ha ressaltat la importància d’aquest tipus d’iniciatives de les quals podrien eixir “les bases d’una càtedra de qualitat de vida laboral, que vincule a les quatre universitats i siga un fòrum estable de debat per a anar aportant solucions en temes de tanta importància i gravetat com aquest”.

Per al secretari general d’UGT-PV de l’Alacantí, Óscar Llopis, les jornades, de caràcter eminentment pràctic, han servit per a “orientar i ajudar a reconéixer, identificar i actuar quan aquest tipus de comportaments tinguen lloc, però també per a reflexionar sobre l’assetjament laboral, que no és un tema nou, però davant del qual no podem mostrar-nos indiferents, per la seua transcendència qualitativa i quantitativa en la societat actual”. A més, la degana de la Facultat de Dret, Amparo Navarro va incidir en el fet que aquestes jornades eren especialment pertinents en un moment de crisi com el que travessem, ja que “no hi ha situació més dramàtica que la que es produeix davant de la probabilitat de perdre l’ocupació”.

La reunió d’experts també ha servit per a detectar la insuficient actuació inspectora quant als funcionaris públics i assimilats. Les jornades van ser organitzades per la Universitat d’Alacant i UGT, amb el finançament de la Fundació per a la prevenció de riscos laborals dependent del sindicat.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464