Saltar apartados

LA REPRESSIÓ FRANQUISTA AL PAÍS VALENCIÀ

Dilluns pròxim, 29 de març, a les 20.15 hores, es projectarà a la Seu Ciutat d’Alacant el documental Castigats, dirigit per Vicente Pascual i Luis García Verdú sobre una idea del professor de la UA José Miguel Santacreu. El documental, produït per l’Arxiu Joan Baptista Basset, recupera de l’oblit el testimoniatge de set víctimes valencianes de la repressió franquista. Després del documental tindrà lloc el “Debat sobre el final de la guerra a Alacant i les víctimes innocents de la repressió”, en el qual participaran José Miguel Santacreu, els directors, i una de les víctimes, Carlos Gomis. L’acte ha sigut organitzat per la Fundació General de la UA i el Vicerectorat d’Extensió Universitària.

Tal com explica Santacreu, “les seues vivències simbolitzen les de totes les persones que van patir la repressió franquista al País Valencià. Els seus records mostren com van perdre la llibertat dos joves, Juan Matías Marhuenda en un batalló de treballadors i Carlos Gomis a la presó; com va repercutir en la vida de Fernando Oltra, Joaquín Sala i Evaristo Caselles l’afusellament de son pare; com va afectar a Magdalena Urios l’empresonament de son pare, i quines conseqüències va tenir en la vida d’Elisa Villalta la llunyania del pare exiliat a Orà i la mort d’un oncle, diputat socialista afusellat en el cementeri d’Alacant el 1942, després d’haver estat emboscat a Monòver des d’abril de 1939”.

L'encàrrec del documental sorgeix de la Comissió de la Veritat, fundada a València per a investigar d'una forma científica i universitària la repressió franquista i la memòria històrica. “Es va plantejar aquesta necessitat i l'Arxiu de la Memòria Joan Baptista Basset, d’Acció Cultural del País Valencià, que conserva documentació de moltes persones de la Transició i del valencianisme polític, va signar un conveni de col•laboració amb la Universitat d'Alacant. Jo, com assessor de la Comissió de la Veritat, vaig contactar amb la Fundació General per a elaborar el documental, que va començar a realitzara fa aproximadament dos anys i mig”, conclou Santacreu.

L’entrada a l’acte és lliure, limitada a la capacitat del local.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464