Saltar apartados

'KIM' I JOSÉ SANCHIS, PREMIS NOTARI DE L'HUMOR

Dijous que ve, 29 d’abril, a les 13.00 hores, s’inaugura a la sala Trànsit II (Aulari II de la UA) la desena mostra d’Humor Social, que versarà sobre la corrupció, amb la presentació de vora 60 treballs de dibuixants de la Federation Cartoonists Organisations Espanya (FECO-Espanya) com Forges, Harca, Zulet i Sex, entre uns altres. El mateix dia es lliurarà el premi Notari de l’Humor que, en aquesta ocasió, ha recaigut en Joaquim Aubert Puigarnau Kim, dibuixant de Martínez el Facha, d’El Jueves, i en José Sanchis (València, 1932), autor de personatges com el gat Pumby, que el 1996 va ser guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona per la seua llarga trajectòria en el món del còmic. Sanchis no podrà arreplegar el guardó per motius de salut.

En referència a Kim (Barcelona, 1942), el 1977 va iniciar la seua col•laboració amb el setmanari humorístic El Jueves, del qual va ser membre fundador. Per a aquesta revista va crear la sèrie Martínez el facha, que ha aparegut ininterrompudament en les seues pàgines des del primer número fins a l’actualitat. El 1995 va ser guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, i el 2007 amb el Premi Internacional de l’Humor Gat Perich.

Després de la inauguració de la mostra, en instal•lacions annexes a l’exposició tindrà lloc la ponència “L’obra gràfica de José Sanchis”, a càrrec del doctor per la Universitat de Barcelona Joan Manuel Soldevilla, a la qual seguirà una taula redona amb la participació de Kim. Segons explica el comissari de la mostra i president de FECO-Espanya, Enrique Pérez: “Enguany hi han col•laborat 46 autors de l’associació, que han plasmat les diferents visions sobre la corrupció urbanística, política i ideològica, en la línia de denúncia de tots els anys. Hi ha dibuixos d’humor pur, més crítics, al•lusions als vestits de Camps, a l’urbanisme, a què es fa amb els nostres vots, etc.”

En relació amb el balanç d’Humor Social després de deu anys d’haver-se posat en marxa, Pérez destaca el caràcter “positiu” i el fet que “es continua disposant de signatures tan importants com la de Forges o la de Xaquim Marín, exdirector del Museu de l’Humor de Fene, la Corunya, a més de rebre constants peticions de col•laboració de dibuixants pertanyents a FECO Internacional”. Així mateix, el comissari incideix en “la gran demanda d’aquestes exposicions per a temes de conscienciació en col•legis, instituts i altres institucions, ja que és una forma accessible d’aproximar els problemes socials a la societat i als joves”. En el desè aniversari, les mostres d’Humor Social han tocat temes tan diversos i rellevants com els drets humans, la tolerància, la immigració, la violència de gènere, la crisi de valors i la precarietat de la joventut.

La mostra s’exhibeix fins al 31 de maig. Entrada lliure.

Fitxer adjunt: Autocaricatura de José Sanchis


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464