Saltar apartados

UNA VISIÓ ÚNICA DEL PERIODISME D'ALT RISC

El pròxim 23 d’abril tindrà lloc una nova edició del Documental del Mes, que s’exhibirà a les 20.15 h a la Seu Ciutat d’Alacant. En aquesta ocasió es projectarà Burma VJ, una visió única del periodisme d’alt risc i de dissidència en un estat policial i, al mateix temps, un document íntegre sobre els històrics i dramàtics fets de setembre de 2007. El film va ser nominat l’any 2010 a l’Oscar al Millor Documental.

Amb aquest film, el director Anders Østergaard ens acosta als reporters birmans que lluiten per informar. A pesar del risc de tortura i cadena perpètua, els joves de Birmània viuen l’essència del periodisme i insisteixen a mantenir el flux de notícies. Armats amb les seues petites handycams, els Burma VJ no es detenen davant res a l’hora de fer els seus reportatges des dels carrers de Rangun. Per a traure’l del país, el material periodístic es converteix en contraban i torna a Birmània via satèl•lit i a través dels mitjans internacionals.

Joshua, un jove de 27 anys, relata en primera persona com el seu grup de reporters s’organitza i viu l’aixecament dels monjos budistes contra el règim militar a Birmània l’any 2007. Després de les primeres protestes, els equips de televisió estrangers són expulsats del país i Joshua i el seu equip es converteixen en els únics responsables de mantenir viva la revolució en totes les televisions del món. Ràpidament, el règim és conscient del poder de la càmera i els reporters són perseguits pels agents del govern, que veuen en els mitjans sabotejadors la seua presa més preuada.

El director
Anders Østergaard va nàixer el 1965 a Copenhaguen; es va llicenciar en periodisme en la Danish School of Journalism. Entre 1991 i 1996 va exercir de redactor i estrateg publicitari i, de forma puntual, d’assistent de direcció per a la unitat de documentals de la televisió pública danesa. La seua carrera com a director va arrancar el 1996. Va ser guardonat amb el premi al millor documental en el Festival de Cinema d’Odense el 1999 per The Magnus; és el guionista i director de la coproducció internacional Tintin et Moi (2003), estrenada el 2007 dins del cicle El Documental del Mes, i el documental Gasolin (2006).

Premis

- Nominat a l’Oscar al millor documental, EUA, 2010.
- Premi al millor muntatge documental, Sundance Film Festival, EUA, 2009.
- Premi Joris Ivens i premi dels drets humans en IDFA (Festival Internacional de Documentals d’Amsterdam), Països Baixos, 2008.
- Premi al millor documental i premi Amnistia en CPH:DOX (Festival Internacional de Documentals de Copenhaguen), Dinamarca, 2008.

Fitxa tècnica
Direcció: Anders Østergaard
Nacionalitat: Dinamarca (2008)
Durada: 84 minuts
Gènere: polític
VO en anglès i birmà subtitulat al castellà i al català

Veure trailer

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464